"Može sutra da se desi da ponovo otpadne neki deo": Fasada koja je pala bebi na glavu u centru Beograda čeka odobrenje Zavoda za spomenike

08.11.2022

11:32

0

Mi smo preduzeli sve što smo mogli u tom trenutku, oblepili smo trake, međutim, njih su prolaznici sklanjali kako bi mogli da prođu - kaže upravnik Božidar Miletić

"Može sutra da se desi da ponovo otpadne neki deo": Fasada koja je pala bebi na glavu u centru Beograda čeka odobrenje Zavoda za spomenike
Spasićev pasaž gde je deo fasade pao bebi na glavu - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Da bi se sa fasade zgrade na Obilićevom vencu 17a uklonili delovi koji su kritični, potrebno je da Zavod za zaštitu spomenika kulture izda odobrenje, rekao je danas Božidar Miletić, upravnik zgrade iz redova stanara.

Kako su preneli mediji, deo fasade te zgrade je 29. oktobra pao na bebu koju su u tom trenutku roditelji vodili u kolicima.

- Nakon obrušavanja fasade Republička građevinska inspekcija je odmah izašla na lice mesta i tražila je da se obezbedi prolaz ljudi kako ne bi došlo do naknadnog povređivanja prolaznika. Mi smo preduzeli sve što smo mogli u tom trenutku, oblepili smo trake, međutim, njih su prolaznici sklanjali kako bi mogli da prođu - rekao je Miletić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dodaje da je sada na potezu Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji treba da izda odobrenja kako bi se uklonili delovi fasade koji su kritični.

Miletić kaže da stanari očekuju da će se ispuniti prošlogodišnje obećanje da će fasada zgrade na Oblićevom vencu 17, 17a i 17b biti renovirana o trošku Grada Beograda, jer se nalazi na na listi prioriteta.

- Ostajemo i dalje u nadi da se to uradi. Fasada je u lošem stanju, može sutra da se desi da ponovo otpadne neki deo, može u narednih pet godina da se ne desi, ali ne smemo da reskiramo da ne bi došlo do još većih povreda prolaznika - dodaje Miletić.

Kako je rekao, dva sprata su poslednjih 25 godina u katastrofalnom stanju, a u većem delu spornih spratova nalaze se prostorije u vlasništvu Zadužbine Nikole Spasića, kao i jedan stan u kome je nekada bila Jugoslovenska kinoteka koja se iselila pre tri godine.

- Taj poslovni prostor je sada zaključan i tako stoji dve ili tri godine. Taj prostor pripada Republici Srbiji, dok četiri stana pripadaju Zadužbini. Nalazi se na 3. i 4. spratu osam stanova u potkrovlju i oni su u privatnom vlasništu. Dva sprata koja su dozidana 1959. godine su u dosta dobrom stanju, ne u odličnom, ali prva dva sprata u vlasništvu Zadužbine Nikole Spasića i Republike Srbije su u kritičnom stanju - objasnio je Miletić.

Kako naglašava, postojao je plan koji pre tri godine uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture i tada dao komunalnoj gradskoj inspekciji, ali da nakon toga ništa nije preduzeto i da je sve ostalo samo na obećanjima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike