"Dan otvorenih vrata" u "Čistoći": Mališani se upoznali sa reciklažom i provozali u "smećarcima (VIDEO)

22.10.2022

17:30

0

Najmlađi Beograđani danas su mogli da nauče kako da svi zajedno utičemo na to da Beograd bude lepši i čistiji grad

"Dan otvorenih vrata" u "Čistoći": Mališani se upoznali sa reciklažom i provozali u "smećarcima (VIDEO)
jkp gradska cistoca deca 2210 2022 foto lđt (10) - Copyright 24sedam/Luka Đorđija Talevski

JKP "Gradska čistoća" organizovalo je danas tradicionalnu akciju "Dan otvorenih vrata", a kapije ovog preduzeća bile su otvorene za beogradske mališane koji su imali jedinstvenu priliku da se provozaju omiljenim "smećarcima", ali i da nauče nešto o zaštiti životne sredine.

Najmlađi Beograđani mogli su da saznaju ili da se podsete šta je to reciklaža, zašto je važna, kako se pravilno odlaže otpad, ko su ljudi koji brinu o čistoći prestonice i šta zajedno možemo da uradimo kako bi Beograd bio još čistiji i uredniji grad. 

- Mališani su oni koji nas najviše vole i oni koji se oduševljavaju se našim narandžastim uniformama i vozilima uopšte. Često našim ekipama dok su na terenu deca mašu, a roditelji radnike čak zaustavljaju da pitaju da li mališani mogu da se provozaju makar 10 metara sa njima, ali to je nemoguće zato što nije bezbedno. Zato smo odlučili, još pre nekoliko godina, da omogućimo mališanima da se provozaju u omiljenim "smećarcima" u obezbeđenom krugu preduzeća - kaže za 24sedam Marijana Cakić iz "Gradske čistoće".

Naša sagovornica je naglasila da poenta današnje akcije nije samo u probanju različitih vozila, već i da deca nauče zašto je važno da zaista razdvajamo otpad i da ga pravilno odlažemo.

- Ovo je prilika i da podsetimo roditelje da edukacija nije nešto što se samo radi u školi ili prilikom ovakvih akcija, već da i oni treba da podstaknu decu da sve naučeno primene, dakle da recikliraju sa njima. Deca mnogo više znaju o reciklaži nego mi stariji, a i nadamo se da će mlađe generacije koje dolaze biti ekološki osvešćenije, s obzirom da bez ekologije nema budućnosti. Lepo je da svi zajedno radimo na tome - kaže Mirjana Cakić.

Naša sagovornica je istakla da su mališani danas mogli da nauče kako da svi zajedno utičemo na to da Beograd bude lepši i čistiji grad, jer "Gradska čistoća" ne može sve sama.

- Nama su tu neophodni i sugrađani, jer kako svi zajedno prljamo, tako moramo zajedno i da čuvamo Beograd. Divno je što je ovoliko roditelja dovelo svoju decu danas ovde. U pola 10 ujutru je ovde bilo više od 300 mališana, a za decu smo priredili i prikladne poklone - kaže naša sagovornica.

Mališani su danas mogli videti kojim se to vozilima suzbijaju komarci i krpelji, ali i čuti kako i zašto se to radi, kako se peru kontejneri, kada se i kako peru i čiste ulice, uklanja sneg, raščišćavaju "divlje" deponije, a imali su priliku i da se sami oprobaju u rukovanju elektrousisivačima i elektrotrotinetima.

- Čuo sam preko radija da se danas organizuje ova akcija. Supruga i ja smo doveli ćerkiću da se provoza u nekom od vozila "Gradske čistoće", ali i da razvije ekološku svest - rekao je za 24sedam Milan V. sa Karaburme.

JKP "Gradska čistoća" sa velikim zadovoljstvom organizuje ovakve akcije, jer su one jedan od načina podizanja svesti o značaju očuvanja životne sredine, a najčešće su usmerene na najmlađe, jer su upravo oni najveći potencijal promene društva kada je reč o ekološkoj osvešćenosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike