Gradilišta postaju sve opasnija: Radnici zbog nepažnje stradaju od mašina, ali jedna stvar je najčešći uzrok nesreće

21.10.2022

17:30

0

Prema informacijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, godišnje na radnom mestu život izgubi između 50 i 60 radnika u Srbiji

Gradilišta postaju sve opasnija: Radnici zbog nepažnje stradaju od mašina, ali jedna stvar je najčešći uzrok nesreće
Copyright Pixabay

Beograd je u poslednjih nekoliko godina postao pravo gradilište, radnika ima na svakom koraku, ali se poslednjih meseci u medijima često može pročitati da je neki zaposleni povređen prilikom obavljanja svog posla.

Naime, poslednji u nizu ovakvih primera je onaj koji se dogodio jutros u krugu baze "Beograd puta" u Ulici Dragoslava Srejovića na Karaburmi.

Tom prilikom, nesrećnog radnika je kamion, koji se kretao u rikverc, oborio i točkovima mu prešao preko noge. Povređeni je prevezen na reanimaciju u Urgentni centar, a prema pisanju pojedinih beogradskih medija, radniku je otkinuta noga i životno je ugrožen.

Printscreen/Youtube/profimedia
 

Pre samo petnaestak dana radnik, star 50 godina, povređen je prilikom pada tokom izvođenja radova u jednom magacinu na Novom Beogradu.

On je tom prilikom zadobio prelom baze lobanje i prevezen je na reanimaciju na VMA.

Težak incident se desio i pre manje od mesec dana, na gradilištu u Krfskoj ulici, teško je povređen jedan radnik (60). Kako su ispričali očevici, on je sekao cevi i pao je sa visine od oko tri i po do četiri metra.

Kolege su ga odmah izvukle sa gradilišta i pozvale Hitnu pomoć. Konstatovana mu je teška telesna povreda i prevezen je na VMA.

Sredinom jula u medijima se pojavila informacija da je jedan radnik na gradilištu na Zvezdari pao sa skele. Međutim, kako su saznali novinari portala 24sedam, radnik je bio na tlu na svom redovnom zadatku, kada mu je odjednom pozlilo i samo srušio.

Pixabay/ LEEROY Agency
 

Kolege su pozvale Hitnu pomoć i radnik je odmah transportovan u bolnicu.

Početkom juna, radnik (63) poginuo je na jednom novobeogradskom stovarištu. Nesreća se dogodila u Vinogradskoj ulici na stovarištu sanitarija i pločica, kada je sa viljuškara pala paleta sa pločicama, koja je udarila nesrećenog čoveka u glavu.

Muškarac je preminuo na licu mesta.

Sredinom maja na gradilištu u Ulici Koste Abraševića poginuo je radnik Aleksandar B. (48).

On je pao sa skele, sa visine 10 do 15 metara. Na mestu događaja zatečen je radnik i brat povređenog lica Dragoslav B. (50).

U Višegradskoj ulici sredinom marta došlo je do nesreće prilikom izvođenja građevinskih radova na Univerzitetsko-kliničkom centru "Srbija" i tom prilikom povređen je jedan radnik.

On je pao sa visine od oko pet metara i upao u ventilaciju. Konstatovane su mu teške telesne povrede.

Profimedia
 

Godišnje život izgubi oko 60 radnika 

Prema informacijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, godišnje na radnom mestu život izgubi između 50 i 60 radnika u Srbiji, najčešće na građevini i niskogradnji, a broj onih koji odlaze na bolovanje se povećava, dok je primetno i povećanje broja radnika koji odlaze u invalidsku penziju. 

- Činjenica je da svet kapitala u borbi za profitom jednostavno zanemaruje ono što je bitno - zdrava životna sredina, a samim tim i zdrava radna sredina, a ovaj problem se dodatno usložnjava i velikim brojem radnika koji rade na crno i nisu dovoljno obučeni za poslove koje obavljaju - saopštili su oni. 

Radnici moraju da imaju adekvatnu opremu 

Kako je svojevremeno za 24sedam ispričao Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, kada se izvode radovi na gradilištu, obavezno je da bude angažovano lice koje je zaduženo za bezbednost na radu, a potrebno je da se uradi i projekat za bezbednost radnika.

Printscreen/YouTube
Goran Rodić

Rodić je istakao da obučeni radnici moraju da prođu lekarske preglede kako bi se utvrdilo da li su u stanju da rade na visini, a obavezno je i da imaju adekvatnu opremu - šlemove, naočare, rukavice i cipele.

Dodao je da čim se primeti da je gradilište bez obezbeđenja, kao i radnici, odmah mora da reaguje inspekcija, da izađe na teren, zatvori gradilište i kazni odgovorne.

- Radovi ne mogu da se nastave dok se ne obezbede svi propisani uslovi, a ukoliko ne postoji građevinska dozvola, onda naručilac radova mora da odgovara, a to gradilište se zatvara i tu nema više radova. To je propis, tj. način da se spreči divljanje kojem svedočimo u Beogradu. U slučaju da je gradilište nebezbedno odgovornost snosi investitor, kao i onaj koji vodi radove, šef gradilišta ili poslovođa - ispričao je Rodić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike