Šapić najavio lepu vest: Sva deca u Beogradu dobijaju vaučere za Novu godinu!

19.10.2022

10:17

0

Takođe, gradonačelnik je govorio o proširenju kapaciteta za dnevne boravke u osnovnim školama

Šapić najavio lepu vest: Sva deca u Beogradu dobijaju vaučere za Novu godinu!
aleksandar šapić (3) - Copyright 24sedam

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić održao je danas u MTS dvorani sastanak sa direktorima svih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Grada Beograda.

Šapić je informisao prisutne o proceduri podele vaučera u iznosu od 6.000 dinara, koje će dobiti sva deca u Beogradu, zaključno sa učenicima četvrtog razreda srednje škole, kao i zaposleni u obrazovnim i predškolskim ustanovama. 

Takođe, gradonačelnik je govorio o proširenju kapaciteta za dnevne boravke u osnovnim školama jer postoji objektivna potreba za produženim boravkom određenog broja dece u školama.

24sedam
 

- Javna nabavka za vaučere je raspisana i očekujemo da krajem novembra ili početkom decembra vaučeri budu spremni za podelu. Imam iskustvo kao predsednik opštine Novi Beograd sa ovakvom vrstom pomoći deci, odnosno roditeljima i realizacija je zaista bila odlična. Insistirao sam na tome da se ne uplaćuje novac na račune roditelja, već da bude u pitanju vaučer koji se može iskoristiti za široki spektar proizvoda, od školske preko sportske opreme do svega drugog što spada u potrebe najmlađih. Novac koji leže na račun može, ne greškom ili namerom roditelja, već zbog drugih stvari poput raznih administrativnih zabrana ili dugova, da završi na drugom mestu. Takođe, ukoliko bi novac bio uplaćivan na račune imali bismo komplikacije poput razvedenih roditelja i donošenja odluka o tome kome će sredstva biti uplaćena - rekao je Šapić.

On je istakao da je u vreme sprovođenja ove akcije na Novom Beogradu, kada je bio predsednik opštine, posetio svako odeljenje i želeo da deca čuju da im to pripada.

24sedam
 

- To je sada fizički nemoguće uraditi, na ovom broju škola i predškolskih ustanova. Mislim da je ovo način na koji će novac sigurno doći do dece, koja bi takođe trebalo da znaju da im sleduje. Zbog toga je moja odluka bila da budu podeljeni vaučeri koji se mogu iskoristiti na više načina. Sredstva mogu da budu potrošena odjednom, iz više puta, može da se doplati potreban iznos za nešto što košta više od vrednosti vaučera. Svaki direktor škole je dužan da ima spisak dece i zadužiće vaučere shodno broju dece i zaposlenih na spisku. Decembar i januar su najteža dva meseca za svaki kućni budžet u Srbiji i zbog toga želim da sve bude obavljeno na vreme kako bismo roditeljima olakšali finansijsko funkcionisanje pred novogodišnje i božićne praznike - rekao je Šapić.

Primera radi, objasnio je gradonačelnik, roditelj dvoje dece koji radi u školi ili predškolskoj ustanovi, dobiće tri vaučera.

- Voleo bih da ovo postane praksa i da Grad svake godine obezbedi sredstva, koja bi u budućnosti bila i značajnija. Takođe, želeo bih da u budućnosti Grad Beograd obezbedi i novogodišnje paketiće za svu decu - poručio je Šapić.

24sedam
 

On je takođe pokrenuo temu proširivanja kapaciteta za dnevne boravke jer, kako je rekao, sve više roditelja ima potrebu za dužim ostankom dece u školi.

- Postojeći kapaciteti nisu dovoljni i u nekim školama postoji ozbiljan problem po ovom pitanju. U narednom periodu kontaktiraćemo sve škole kako bismo napravili liste prioriteta. Moja ideja je da u svakoj školi bude povećan kapacitet dnevnog boravka. Želimo da vidimo gde su najhitnije potrebe za proširenjem kapaciteta, uz naravno uslov da sve i estetski bude urađeno kako bi trebalo, a ne da se naruži kompletna slika ustanove zarad proširenja kapaciteta. Svaka škola bi trebalo da odredi prostor gde bi mogao da se proširi kapacitet, a na nama je da u narednim odlukama o gradskim budžetima uvrstimo i ovu stavku - kazao je Šapić.

Sastanku sa direktorima škola i predškolskih ustanova prisustvovala je zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, kao i sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Nikola Radić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike