Dobre vesti za roditelje: Produženi boravak u školama od septembra

10.08.2021

12:50

0

Autor: Tanjug

Gak je rekao da broj grupa zavisi od interesovanja roditelja za tu besplatnu uslugu

Dobre vesti za roditelje: Produženi boravak u školama od septembra
Tanjug/Zoran Žestić

Grupe za produženi boravak mlađih osnovaca u beogradskim školama biće formirane tokom septembra, kao što je i uobičajeno, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Navodeći da ta usluga od velikog značaja za roditelje koji nemaju kome da ostave decu posle škole dok su na poslu, Gak je rekao da broj grupa zavisi od interesovanja roditelja za tu besplatnu uslugu.

Pročitajte još

Naveo je da roditelji plaćaju samo hranu, ako u školi ne postoje organizovani obroci.

Gak je dodao da su sama organizacija obroka i aktivnosti dece tokom boravka u nadležnosti škole i direktora.

Slavko Gak, Beoinfo

Produženi boravak organizuje se za decu od prvog do četvrtog razreda, dok plate učitelja u boravku finansiraju Grad i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Grad Beograd godišnje za te namene izdvaja oko 150 miliona dinara, rekao je Gak i naveo da je protekle školske godine u 111 beogradskih škola koje su imale potrebu za produženim boravkom boravilo između 7.000 i 8.000 dece u 295 grupa.

Privatna arhiva

Ako se tome pridoda i broj dece koji finansira Ministarstvo, ukupan broj je veći, rekao je Gak.

Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, te da je potrebno da se roditelji prijave u školi da su zainteresovani za ovu uslugu.

Pročitajte još

Gak je dodao da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava, a program joj se omogućava po pribavljanju inicijative Saveta roditelha, saglasnosti nastavničkog veća i odluke školskog odbora.

Podsetio je da je na inicijativu Grada Beograda 2018. godine je povećana plata učiteljima jer je ova školska usluga od velikog značaja za roditelje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti