Kućna ložišta kriva za loš kvalitet vazduha u Beogradu? Stručnjaci kažu da se digla prljavština iz dimnjaka koja se nataložila tokom proleća

12.10.2022

17:53

0

Prethodnih dana su jutra bila hladna, a dani topli bez vetra, što prouzrokuje da koncentracija zagađivača raste

Kućna ložišta kriva za loš kvalitet vazduha u Beogradu? Stručnjaci kažu da se digla prljavština iz dimnjaka koja se nataložila tokom proleća
Odžak - Copyright Profimedia

Dolaskom niskih temperatura u Beogradu, aktiviranjem kućnih ložišta i učestalijim korišćenjem automobila, srpska prestonica se našla na prvom mestu liste najzagađenijih glavnih gradova u svetu. 

Naime, jutros nešto pre osam sati Beograd je bio prvi u svetu po zagađenosti vazduha, sa indeksom zagađenja 169, objavljeno je na sajtu IQAir Earth.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Podaci IQAir Earth pokazuju da su jutros među gradovima sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji bili Užice, Čačak, Obrenovac, Gornji Milanovac i Požarevac.

Za loš kvalitet vazduha krivo - loženje

Prema rečima Andreja Šoštarića iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, podaci na sajtu Beoeko jutros su pokazali da je vazduh u Beogradu zagađen. 

Na pitanje zbog čega se Beograd našao na prvom mestu liste najzagađenijih glavnih gadova u svetu, on je istakao da ta lista nije relevantna, kao i da je u prestonici uveliko počela sezona loženja.

- Beograd je jutros bio zagađen jer je počela sezona loženja. Građani kada dođu uveče sa posla, nalože kako bi im bilo uveče i u toku noći toplo. Tokom loženja, iz dimnjaka izlaze garež i prljavština koje su se tu taložile tokom proleća i leta. To sve utiče na loš kvalitet vazduha u prestonici - objašnjava Šoštarić za 24sedam

Naš sagovornik ističe da su ložišta i saobraćaj osnovni zagađivači vazduha u Beogradu. 

Printscreen/Beoeko
 

- Na kvalitet dodatno utiče i meteorološka situacija. Prethodnih dana su jutra bila hladna, a dani topli, bez vetra, što prouzrokuje da koncentracija zagađivača raste - pojašnjava on.

U cilju smanjenja zagađenja vazduha u Beogradu, Šoštarić kaže da bi građani trebalo da povedu računa o grejnim telima koja koriste tokom zime.

- Građani bi trebalo da više koriste javni gradski prevoz ili bicikl kao prevozno sredstvo do posla, ili čak da idu pešice. Moramo imati svest o zagađenosti vazduha, a isto tako, kada je kvalitet vazduha loš, trebalo bi da smanjimo boravak napolju - izričit je on. 

Šta kaže Plan kvaliteta vazduha? 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U Planu kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd piše da je u prestonici tokom jeseni i zime prisutan smog kada se intenziviraju izvori emisije zagađenja vazduha. 

- Najznačajnije strujanje koje doprinosi zagađenju vazduha je severoistočni vetar košava, koji duva u kasnu jesen i početkom zime na području Beograda. S druge strane, ranija istraživanja pokazuju da uticaj prekograničnog transporta zagađenja ne treba zanemariti jer njegov udeo može biti i do 20 posto u ukupnom zagađenju vazduha na teritoriji grada, a najviše mu doprinose zapadna i severozapadna vazdušna strujanja - piše u ovom planu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kada je reč o loženju, u ovom planu piše da u Beogradu oko 300.000 domaćinstava koristi kućna ložišta za grejanje, što značajno ukazuje na kvalitet vazduha. 

Šta su opasne PM čestice?

Ukoliko je označeno da je vazduh zagađen i da je glavni zagađivač čestica PM 2.5, to znači da su te čestice manje od dva i po mikrometra, odnosno da su sitnije i samim tim opasnije, jer dublje prodiru u organizam prilikom udisaja.

Njihov sastav je takav da je stoprocentno štetan za organizam jer PM čestice imaju svoje organske i neorganske supstance, među kojima su i teški i toksični metali poput arsena, žive, kadmijuma, olova, zbog čega ih je Svetska zdravstvena organizacija proglasila odgovornim za preuranjenu smrt više od 3.600 ljudi svake godine u Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike