Teže se diše: Vazduh u prestonici lošijeg kvaliteta, ko je najugroženiji?

13.01.2021

09:32 >> 09:34

0

Autor: Jovana Vrećo

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi se da kod osetljivih grupa može izazvati određene zdravstvene tegobe

Teže se diše: Vazduh u prestonici lošijeg kvaliteta, ko je najugroženiji?
Copyright Pixabay

Prema podacima aplikacije “Beoeko”, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, vazduh u glavnom gradu danas u devet sati ocenjen je kao prihvatljiv, te kod osetljivijih grupa može izazvati određene zdravstvene tegobe.

Naime, ovakav vazduh kod starijih ljudi, dece i osoba sa oboljenjima srca i pluća može pogoršati postojeće tegobe, ipak, ne očekuje se da znatno utiče na zdravlje zdravih osoba.

Printscreen/ Beoeko

U preporuci za ponašanje stanovništva u slučaju kada je vazduh, kao danas, prihvatljiv, naglašavaju da se može boraviti napolju, ali da je potrebno pratiti eventualnu pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora kod osoba sa oboljenjima srca. – Ukoliko se jave ovi simptomi, skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti u spoljašnjoj sredini, a ako se simptomi zadrže i nakon preduzimanja ovih mera, obratiti se svom lekaru – piše u preporuci na sajtu “Beoeko”.

Da je vazduh u prestonici loš pokazali su i podaci na sajtu “Air visual”, koji su ga označili kao zagađen.

Printscreen/ Air visual

S druge strane, da bi vazduh bio posmatran kao nezagađen, nivo PM 2.5 čestica ne bi trebalo da prelazi 50, a on danas, prema podacima sajta “AirVisual” iznosi 159.

Šta označavaju PM čestice

Kada je naznačeno da je glavni zagađivač u pitanju čestica PM – 2,5, to znači da su čestice manje od 2,5 mikrometara, odnosno da su tako sitnije i opasnije jer dublje prodiru u organizam prilikom udisaja.

Prema podacima stanice “Air visual”, Beograd je danas zauzeo 12 mesto na rang listi prestonica koje su danas najzagađenije na svetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike