Kako da bolje dišemo: Plan kvaliteta vazduha u Beogradu nije tajna, dostupan je svima do kraja meseca

19.01.2021

17:36 >> 14:03

0

Autor: Jovana Vrećo

Od 15. do 30. januara na zvaničnom sajtu Grada Beograda istaknut je ovaj dokument, a građanima je ostavljena mogućnost da iznesu mišljenje, predlažu, daju

Kako da bolje dišemo: Plan kvaliteta vazduha u Beogradu nije tajna, dostupan je svima do kraja meseca
Copyright Pixabay

Zagađen vazduh u Beogradu postao je svakodnevna tema poslednjih godina, zbog čega je prošle nedelje organizovan protest, a sada su gradske vlasti odlučile da omoguće i građanima da iznesu svoja mišljenja, primedbe i predloge kako da se poboljša kvalitet vazduha.

Tako se, od 15. januara, na zvaničnom sajtu Grada Beograda nalazi Plan kvaliteta vazduha, a zainteresovani građani mogu da izvrše uvid u ovaj plan do 30. januara.

Kako je saopštio Sekretarijat za zaštitu životne sredine, nadležni organ jedinice lokalne samouprave po zakonu je dužan da donese plan kvaliteta vazduha u zonama i aglomeracijama u kojima je vazduh treće kategorije, odnosno kada zagađenje vazduha prevazilazi efekte mera koje se preduzimaju i kada je ugrožen kapacitet životne sredine ili postoji stalno zagađenje vazduha na određenom prostoru.

Kako da pošaljete zahtev

Građani mogu da izvrše uvid u sadržinu Plana kvaliteta vazduha na zvaničnom sajtu Grada Beograda u rubrici Gradski oglasi.

Mišljenja, primedbe i predloge o Planu u aglomeraciji „Beograd” zainteresovani građani mogu da dostave Sekretarijatu za zaštitu životne sredine u roku određenom za javni uvid na mejl: [email protected].

Podsetimo, nedavno je u Beogradu održan protest građana zbog zagađenog vazduha, u organizaciji grupe građana “Eko straža”. Organizatori su tada zalepilina vrata Vlade Srbije listu zahteva koji se odnose na usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o tome.

Profimedia

“Krivac” za vazduh – više faktora

Kako je ranije za 24sedam objasnio Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od više faktora zavisi kvalitet vazduha u Beogradu.

– U pitanju je veliki broj faktora, kao što su količina emitovanih zagađujućih materija, doba dana, intenzitet aktivnosti, ukoliko je tada saobraćajni špic, ali i meteorološki uslovi. Stoga, kvalitet vazduha može da varira, u zavisnosti od navedenih faktora, praktično i na satnom nivou, zbog čega se na sajtu “Beoeko” informacije o kvalitetu vazduha i ažuriraju na satnom nivou – kaže naš sagovornik.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, u Beogradu se procena kvaliteta vazduha vrši na 30 mernih mesta.

– Na 20 mernih mesta su raspoređene poluautomatske stanice gde se uzorci sakupljaju na dnevnom nivou (24 časa), nakon čega se transportuju u laboratoriju na dalju obradu. Na 10 mernih mesta se nalaze automatske merne stanice na kojima se kvalitet vazduha meri u realnom vremenu i podaci se prenose na centralni računar u GZJZ. Na osnovu podataka dobijenih sa reprezentativnih mernih mesta gde se nalaze automatske merne stanice koriste se podaci za izračunavanje indeksa kvaliteta vazduha na satnom nivou – objašnjava naš sagovornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike