"Blešti celu noć, ne mogu da spavam": Otkrivamo šta da radite ako vam bilbord ili reflektor blješti direktno u prozor!?

13.10.2022

06:20

0

U Sekretarijatu za saobraćaj kažu da izvor svetlosti prosvetljenih sredstava za oglašavanje mora da bude ujednačenog intenziteta

"Blešti celu noć, ne mogu da spavam": Otkrivamo šta da radite ako vam bilbord ili reflektor blješti direktno u prozor!?
profimedia-0004551119 - Copyright Profimedia

Da li vam se nekada desilo da vas u toku noći probudi jak bljesak svetlosti koji dopire sa nekog ogromnog bilborda ili komšijskog reflektora? Ukoliko jeste, razumemo vas. Zato su novinari portala 24sedam istražili ko kontroliše jačinu reflektora na ulicama Beograda, stambenim zgradama i bilbordima. 

Šetnjom beogradskim ulicama ne možete a da ne primetite kako pojedine zgrade, ulično osvetljenje ili bilbordi odskaču iz standardnog okvira kada je reč o jačini svetlosti. 

Upravo jednu takvu situaciju doživljava svakodnevno Novobeograđanin Đ. T., koji živi u Bloku 23.

Profimedia
 

On je za 24sedam istakao da noćima ne može da spava od jačine svetlosti koja dopire od nedavno postavljenog bilborda u njegovom bloku. 

- Stvarno nikada nisam imao problem sa spavanjem, ali otkada su taj bilbord postavili praktično ispod mog prozora, uveče imam problem da zaspim. Vrlo često mi se dogodi da "zujim" čitavu noć jer mi u sobi bude previše svetlo, pa ne mogu da zaspim - požalio se on za 24sedam.

Ko kontroliše jačinu svetlosti? 

Profimedia
 

Zbog ovog problema, novinari portala 24sedam istražili su ko kontroliše jačinu svetlosti na bilbordima. 

Kako su za 24sedam objasnili iz Sekretarijata za saobraćaj, izvor svetlosti prosvetljenih sredstava za oglašavanje mora da bude ujednačenog intenziteta.

- Izvor svetlosti osvetljenog sredstva za oglašavanje mora biti postavljen tako da je usmeren na oglasnu površinu i prema zemlji, a u oba slučaja da ne ometa korisnike tog i susednih objekata i da ne utiče na bezbednost saobraćaja - naveli su oni.

Što se tiče reflektora na zgradama u Sekretarijatu su podvukli da je zakonom zabranjeno izvorom svetlosti sredstva za oglašavanje ometati korisnike objekta na koji je sredstvo postavljeno ili korisnike susednog objekta.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši komunalna inspekcija gradske opštine.

Takođe, iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju za 24sedam su kazali da se oglasni pano može postaviti samo uz prethodno odobrenje nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike