Kao Skadar na Bojani: Kada će konačno biti završena nova autobuska stanica u Bloku 42?

09.09.2022

08:00

0

Nadam se da ćemo uspeti da napravimo neki dogovor sa BAS-om, a ako ga ne postignemo, doćiće do jednostranog raskida ugovora - kaže za 24sedam gradonačelnik Beograda

Kao Skadar na Bojani: Kada će konačno biti završena nova autobuska stanica u Bloku 42?
autobuska stanica nova 24sedam goran sivački (4) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kada će izgradnja nove autobuske stanice u novobeogradskom Bloku 42 biti završena i dalje nije poznato, a kako je za 24sedam istakao gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, još uvek su u toku razgovori sa BAS-om.

- Nadam se da ćemo uspeti da napravimo neki dogovor sa njima, a ako ga ne postignemo doćiće do jednostranog raskida ugovora. Vlada Republike Srbije, zajedno sa gradom Beogradom, će izdvojiti sredstva i krenućemo u završetak izgradnje autobuske stanice - kaže Šapić.

On ističe da je u jednom momentu delovalo kao da će se dogovoriti sa predstavnicima BAS-a, ali se sada situacija opet iskomplikovala.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Očigledno je da rukovodstvo BAS-a nije baš previše sposobno. Oni ne isplaćuju plate svojim radnicima više od godinu dana, pa pokušavaju to da prebace na nas, ali ti radnici nemaju problem sa nama, nego sa svojim rukovodstvom - navodi gradonačelnik za 24sedam.

Kako kaže, grad Beograd je uradio sve što je bilo do njega - izgradio je pristupne saobraćajnice i dao zemlju koja je bila praktično zamena za radove koje oni treba da izvedu.

- Zašto ih nisu izveli to je druga stvar, zašto je prošlo pet godina to je druga tema i neću time da se bavim. Ne može interes svih Beograđana da bude iza interesa par ljudi koji očigledno ne vode na najbolji način tu firmu - kaže Šapić.

Ističe da očekuje da se sve brzo reši.

24sedam/Goran Sivački
 

- Da autobuska stanica izgleda kako izgleda u jednom gradu gabarita Beograda je neprihvatljivo i očekujem da se to u toku jeseni sve definitivno reši i da mi krenemo u izgradnju - zaključio je gradonačelnik.

Kamen temeljac postavljen 2018. 

Ugovor o gradnji autobuske stanice na Novom Beogradu između BAS-a i Grada potpisan je 2017, kamen temeljac je postavljen 2018, dok su radovi počeli da se zahuktavaju naredne godine. 

Iako je najavljivanje ovog projekta bilo pompezno, otkad su neimari kročili na tlo preko puta Buvljaka prošle su godine, troškovi su samo porasli, a pojavili su se i dugovi. 

24sedam/Goran Sivački
 

Kako će izgledati? 

Prema Nacrtu izmena i dopuna Plana detaljne regulacije, nova autobuska stanica prostiraće se na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železnicke stanice trebalo bi da zauzme površinu od 3,5 hektara.

Nova autobuska stanica imaće 44 polazna perona, 12 dolaznih i devet dolazno/polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa, kao i još oko 30 parking-mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini.

Beoinfo
 

Takođe, predviđena je i izgradnja staničnog trga koji će gledati ka ulici Antifašističke borbe, dok će stanična zgrada biti izgrađena između trga i peronskog prostora.

Nacrtom je predviđena izgradnja i peronskog prostora i javne garaže sa minimalno 200 parking-mesta sa ulazom i izlazom iz Ulice Đorđa Stanojevića.

Nova stanica sadržaće i prateće objekte, kao što su pumpa, supermarket i brojni ugostiteljski objekti. Takođe, biće postavljen ulični mobilijar – klupe, korpe za otpatke, osvetljenje, zatim javne česme, kao i pešačka staza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike