Beograđani će se grejati na otpad! Prestonica dobija prvu energanu koja će komunalno smeće pretvarati u električnu i toplotnu energiju

02.09.2022

08:40

0

Prerađivaće se 43,6 tone komunalnog otpada po satu

Beograđani će se grejati na otpad! Prestonica dobija prvu energanu koja će komunalno smeće pretvarati u električnu i toplotnu energiju
24sedam/Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Beograd će u aprilu 2023. godine dobiti prvu energanu na otpad, koja će se nalaziti u Vinči, pa će tada, po prvi put u istoriji Srbije, komunalni otpad biti korišćen kao resurs u proizvodnji električne i toplotne energije.

Naime, izgradnja ovog postrojenja trebalo je da bude završena sredinom novembra ove godine, međutim, kako je jedan od podizvođača u međuvremenu bankrotirao, završetak izgradnje i puštanje postrojenja u rad kasni.

24sedam/Goran Sivački
 

Iz nadležnog preduzeća "Beočista energija" najavljuju da će prve količine komunalnog čvrstog otpada biti termalno tretirane sa paljenjem "prve četiri vatre" krajem ove godine.

- Tokom narednih četiri do šest meseci timovi i stručnjaci "Beočiste energije" sprovodiće ispitivanja i završna usklađivanja sistema postrojenja, pre nego što se dostigne maksimalni kapacitet termalnog tretmana komunalnog čvrstog otpada od 340.000 tona godišnje i uđe u redovan rad, što se trenutno predviđa za april 2023 - navode iz preduzeća.

U energani na otpad prerađivaće se 43,6 tona komunalnog otpada po satu, odnosno 340.000 tona godišnje i tako proizvoditi 30 megavata električne i 56 megavata toplotne energije.

- Procenjuje se da će energana na otpad snabdevati pet odsto beogradskih domaćinstava električnom energijom i deset odsto toplotnom energijom - istakli su za "Novosti" iz "Beočiste energije".

Tanjug/Predrag Mitić
 

Kako je za 24sedam istakao Dušan Vasiljević, međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine, izgradnja ovog postrojenja može biti dobra.

- Sa tehničke i tehnološke strane to ne mora da bude loše, jer u krajnjoj liniji spaljivanje otpada se radi i u drugim zemljama. Doduše na način koji mora da obezbedi potpuno poštovanje propisa o zaštiti životne sredine. Ukoliko se taj propis ispoštuje, to samo po sebi ne bi trebalo da bude loše - kaže Vasiljević.

Ističe da problem može da predstavlja to što su kapaciteti energane u Vinči takvi da ne mogu da servisiraju "istorijski" otpad.

- U početku, kada je bilo razgovora o tome kako će se Vinča rešavati, dogovor je bio da to postrojenje za spaljivanje otpada ima mogućnost da spaljuje i istorijski, postojeći otpad, koga ima mnogo. Međutim, kapaciteti ovog postrojenja su tako planirani da oni to ne mogu da rade, već mogu da obrađuju samo i jedino novonastali otpad koji će se tamo odlagati - objasnio je Vasiljević za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike