Njegovi gosti bili su Tito i Rokfeleri! Nekadašnji simbol Beograda i jedan od najstarijih hotela uskoro će zasijati starim sjajem! (FOTO)

16.08.2022

18:20

0

Restauracija se odvija u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda

Njegovi gosti bili su Tito i Rokfeleri! Nekadašnji simbol Beograda i jedan od najstarijih hotela uskoro će zasijati starim sjajem! (FOTO)
hotel bristol profimedia-0007701408 - Copyright Profimedia

Silaskom na reku, savsko priobalje je ponovo postalo glavno mesto gradskih dešavanja, kako je i bilo sa početkom 20. veka, kada je Savamala bila centar modernističko života u Beogradu. Upravo, simbol jednog takvog vremena i remek-delo srpskog arhitekte Nikole Nestorovića - hotel "Bristol", sprema se da zasija sjaje kakvim nije odisao decenijama unazad. 

Jedan od najstarijih hotela u srpskoj prestonici podignut je kao zgrada Osiguravajućeg i kreditnog društva Beogradske zadruge između 1910. i 1912. godine po projektu Nikole Nestorovića, jednog od tada vodećih srpskih arhitekata. 

Profimedia
Hotel "Bristol"

Zgrada predstavlja jedan od prvih velikih modernih beogradskih hotela i antologijski je primerak savremene srpske arhitekture. Stilska obrada zgrade, izvedena sa secesijskim elementima i motivima, predstavlja zrelu fazu beogradske secesije.

Zbog značajnog doprinosa građevinskom arhitektonskom i urbanističkom razvoju Beograda "Bristol" predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

16 umetnika restaurira velelepno zdanje 

Nakon obnavljanja fasade velelepne zgrade Beogradske zadruge i renoviranja Savskog trga uz očuvanje svih njegovih istorijskih slojeva, na red je došao još jedan antologijski primerak moderne srpske arhitekture, simbol zrele faze beogradske secesije - hotel "Bristol". 

Na restauraciji fasade kultnog beogradskog hotela angažovano je 16 vrhunskih umetnika, kao i trojica od preostalih pet likorezaca u Srbiji.

Promo/Executive Group
 

Prema rečima Blagoja Mićkovića, direktora jedne od firmi koja je podizvođač radova, osnovni zadatak restauratora jeste da se originalna fasadna arhitektura sačuva i da se, u meri u kojoj je to moguće, vrati u prvobitno stanje.

Promo/Executive Group
 

- Restauracija "Bristola" započela je čišćenjem fasade, a zatim su stručnjaci konstatovali u kakvom stanju se nalazi ono što je na njoj zatečeno. Delovi koji su propali ili pukli zamenjeni su novim, a oni koji su samo erodirali, ali se nalaze u dobrom stanju, restaurirani su - navodi Mićković i ističe da se radovi polako privode kraju.

Restauracija se odvija u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Tito, Rokfeler i Kapor 

Profimedia
Josip Broz Tito

Tokom više od veka postojanja, čuveni hotel posetile su brojne poznate i uticajne ličnosti. Među značajnijim gostima ističu se članovi čuvene porodice Rokfeler – Džon Rokfeler Mlađi, koji je boravio u Bristolu dvadesetih godina prošlog veka, a zatim i njegov sin Dejvid krajem sedamdesetih. 

Priliku da odsednu u "Bristolu" imali su doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito i šahovski velemajstor Gari Kasparov, a poznato je i da je "Bristol" bio jedno od omiljenih mesta velikog Moma Kapora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike