Rok od 120 dana probijen četiri puta! Kada se očekuje otvaranje pasarele kod Ade Ciganlije? (FOTO/VIDEO)

17.02.2022

08:15

0

Pešacima ostaje samo da se nadaju da će pasarela biti otvorena kada novi rok to i predviđa

Rok od 120 dana probijen četiri puta! Kada se očekuje otvaranje pasarele kod Ade Ciganlije? (FOTO/VIDEO)
Pasarela - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Umesto da bude prohodna za 120 dana, pasarela kod Ade Ciganlije, koja bi premostila jedan od najopterećenijih pešačkih prelaza, na ukrštanju Radničke i Paštrovićeve ulice, nije otvorena za pešake ni posle dve godine.

Ovaj pešački prelaz u potpunosti je završen, liftovi su ugrađeni, a na iznenađenje građana - pasarela uveče čak i svetli. Međutim, i dalje se čeka kraj procedure oko izmene građevinske dozvole.   

Prvobitna rok za izgradnju pasarele duge celih 100 metara bio je 120 dana. Sada je na red došao i novi rok - mesec mart kada bi radovi trebalo da budu završeni.

24sedam/Goran Sivački
 

Inače, pred kraj prvog roka za završetak radova Beograđani su znali da će izvođač radova, firma "Bauvesen", dobiti novi datum da dovrši posao, a kao objašnjenje građanima je prvo rečeno da je prvobitni projekat morao da se menja zbog vodovodnih i kanalizacionih cevi koje nisu bile ucrtane u katastar podzemnih instalacija, dok je sledeći razlog odlaganja roka bila pandemija koronavirusa. 

Kako je vreme odmicalo, tako su neimari radili na izgradnji ovog pešačkog mosta, a taman kada su građani pomislili da sledi njegovo otvaranje, investitor "GTC Srbija" zatražio je izmenu tehničke dokumentacije zbog urbanističke začkoljice koja bi trebalo da bude, kako su oni tada objasnili, rešena za dve do tri nedelje. 

Prošlo je više od šest meseci od tog zahteva investitora, a pasarela je još uvek zatvorena. 

Pešacima ostaje samo da se nadaju da će pasarela biti otvorena za javnost kada novi rok to i predviđa. 

Podsetimo, gradnja ovog pešačkog mosta najavljena je još 2017, kada je postavljen kamen temeljac za prvi šoping mol na Čukarici.

Godine 2019. aktivirano je gradilište i "Bauvesen" je imao 120 dana da završi projekat, ali pasarela od 1,1 miliona evra bez PDV-a još nije u upotrebi.

Pasarela za brži protok saobraćaja

Projektom je predviđeno da pasarela premosti jedan od najopterećenijih pešačkih prelaza, na ukrštanju Radničke i Paštrovićeve ulice, a sanacija bi trebalo da unapredi i osigura bezbednost pešaka i protok saobraćaja.

Ova saobraćajnica će dobiti pešački most koji će imati dva kraka ukupne dužine 103,8 metara. Krak koji premošćava Radničku dugačak je 55,5 metara, a krak nad Paštrovićevom dug je 48,3 metara.

Sastojaće se od tri pristupa:

  • duž Paštrovićeve uz Tržni centar “Ada mol” (lift i stepenište),
  • u Radničkoj sa strane sadašnje autobuske stanice (lift i stepenište) i
  • na strani Ade Ciganlije (lift i stepenište)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike