Pušači mogu da dime kroz "rupe" u zakonu: Puše e-cigarete u gradskim autobusima jer nisu zakonski regulisane!

11.08.2022

17:45

1

Upotreba elektronskih cigareta na javnim mestima nije regulisana zakonom, rekli su za 24sedam u Sekretarijatu za inspekcijske poslove

Pušači mogu da dime kroz "rupe" u zakonu: Puše e-cigarete u gradskim autobusima jer nisu zakonski regulisane!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Otkako je pušenje cigareta još pre nekoliko godina proterano iz javnih zgrada, mnogi pušači su se okrenuli elektronskim cigaretama koje, na njihovu sreću a ne nesreću nepušača, zakon ne prepoznaje.

Naime, Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu elektronske cigarete ne prepoznaje, što znači da se one mogu konzumirati bilo gde zbog čega su sve češći zahtevi da za elektronske cigarete važe isti propisi kao i za obične.

Pixabay
 

To znači da elektronske cigarete pušači mogu koristiti na svim mestima na kojima postoji znak zabrane pušenja - u kafićima, prevozu, na javnom ili radnom mestu. 

Čini se da pojedini konzumenti ovih cigareta koriste ovu "rupu" u zakonu, pa više nije tako retka scena da neki od njih puše e-cigarete u autobusima gradskom prevoza.

Šta kažu nadležni? 

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove za 24sedam ističu da se Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu uređuju mere ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda radi zaštite stanovništva od izlaganja duvanskom dimu, kontrola zabrane pušenja i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona.

- Shodno odredbama ovog zakona, pušenje je posedovanje ili rukovanje upaljenim duvanskim proizvodom, bez obzira na to da li se dim aktivno udiše i izdiše. Takođe, upotreba elektronskih cigareta na javnim mestima nije regulisana zakonom - podvukli su oni.

Najveća opasnost elektronske cigarete - zavisnost

Profimedia
 

Prema rečima doktorke Srmene Krstev iz Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, upotreba elektronskih cigareta na javnim mestima je jedan tužna priča.

- Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je iz 2010. godine, kada još nisu ni bile u upotrebi elektronske cigarete. Iako je Ministarstvo zdravlja prošle godine formiralo radnu grupu koja bi trebala da radi, između ostalog, i na promeni tog zakona, kao i na promeni strategije o kontroli duvana u Republici Srbiji, ništa nije rađeno po tom pitanju. Nažalost, ništa u vezi sa elektronskim cigaretama nije regulisano. I to je velika sramota - istakla je dr Krstev za 24sedam

Naša sagovornica je istakla da te cigarete jesu manje štetne od pravih, ali da i one imaju svoj rizike.

- Elektronske cigarete se nedovoljno dugo upotrebljavaju da bismo znali dugotrajne rizike, ali ono što je kod njih izuzetno opasno jeste to što one u većini slučajeva sadrže nikotin, na koji se mladi ljudi "navuku" i postaju zavisnici. To je najveća opasnost elektronske cigarete - zaključila je dr Krstev. 

Profimedia
 

I džaba svi apeli i peticije sugrađana, jer dok se ne reguliše pitanje upotrebe elektronskih cigareta u javnim prostorima, pušači koji ih upotrebljavaju moći će da "dime kroz rupe u zakonu".

Šta su duvanski proizvodi? 

Po Zakonu o zaštiti stanovništa od izloženosti duvanskom dimu, duvanski proizvodi namenjeni pušenju su: 

- cigare, cigarete, cigarilosi 
- rezani duvan za uvijanje, rezani duvan za lule, seckani duvan za vodene lule, 
"bidis", "kreteks", "stiks"
- ostali duvanski proizvodi namenjeni pušenju u skladu sa zakonom kojim se uređuju proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike