Centralna kula Starog sajmišta biće uklonjena, pa vraćena! Nakon sanacije toranj dobija i panoramski lift! (FOTO)

08.08.2022

18:49

0

U Ministarstvu kulture i informisanja je rečeno da je za prvu fazu izdvojeno je 186 miliona dinara, a biće potrebno još toliko za drugu fazu

Centralna kula Starog sajmišta biće uklonjena, pa vraćena! Nakon sanacije toranj dobija i panoramski lift! (FOTO)
Tanjug/Rade Prelić

Centralna kula beogradskog Starog sajmišta zbog dotrajalosti biće uklonjena i potom vraćena prema originalnom projektu, izjavila je danas direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković.

Na konferenciji za novinare povodom prve faze, rekonstrukcije, adaptacije i sanacije prostora Centralne kule Memorijalnog centra "Staro samište", Vučković je rekla da su analize pokazale da su "armatura i beton na tornju kule u izuzetno lošem stanju".

- Toranj će morati u potpunosti da se ukloni. Ali koristeći mere konzervacije, restauracije, sanacije i adaptacije mi ćemo toranj vratiti u potpunosti prema originalnom projektu. Kada vidite za nekoliko dana kada tornja ne bude bilo, mi ne uništavamo kulturno nasleđe. Radimo samo prema projektu onako kako nalažu pravila struke - naglasila je Vučković.

Tanjug/Rade Prelić
 

Prema njenim rečima, plan je da, kada kula bude ponovo postavljena, ima panoramski lift.

Vučković je napomenula da su do sada u prostoru Centralne kule bili umetnički ateljei i da se u njoj živelo, a da je zdanje bilo upisano u katastru kao prizemna zgrada, da bi je tek stručnjaci elaboratom pomogli da bude naknadno upisana kao kula.

- Uspeli smo da sa državnim organima iselimo ateljee, a poslednje tri porodice koje su živele u centralnoj kuli iselili smo pre mesec dana, i tako su se stvorili uslovi da počnu radovi - rekla je Vučković.

Tanjug/Rade Prelić
 

Kako ona ističe,  projekat Centralne kule podrazumeva vraćanje "autentičnog gabarita volumena objekta, uklonjenih delova objekta,fasadnih otvora u stanje kakvo je bilo, sanciju svih oštećenja i adaptaciju za potrebe" Memorijalnog centra.

V.d. direktora Memorijalnog centra "Staro sajmište" Krinka Vidaković Petrov je rekla je planirano da prva faza radova na Centralnoj kuli, za koju su obezbeđena sredstva, traju do kraja godine, dok bi druga faza trebalo da potraje do kraja iduće godine, kada bi zdanje moglo biti otvoreno sa prvom izložbenom postavkom.

Tanjug/Rade Prelić
Krinka Vidaković Petrov

U Ministarstvu kulture i informisanja je rečeno da je za prvu fazu izdvojeno je 186 miliona dinara, a biće potrebno još toliko za drugu fazu.

Centralna kula predstavlja prvi u nizu sačuvanih autentičnih objekata prvog beogradskog sajamskog kompleksa iz 1937. godine koji će biti obnovljeni u okviru Memorijalnog centra "Staro sajmište", a u cilju negovanja i očuvanju kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na ovom mestu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug