Teško se diše: Prestonica treća po zagađenosti vazduha u Srbiji

23.10.2020

06:56 >> 09:54

0

Teško se diše: Prestonica treća po zagađenosti vazduha u Srbiji
Copyright Pixabay

Beograd se našao na trećem mestu liste najzagađenijih gradova u Srbiji, a vazduhu je ocenjen kao “nezdrav”, pokazali su današnji podaci stanice “Air visual”.

Kako podaci pokazuju, koeficijent u prestonici iznosi 157, dok je broj PM čestica 2,5, što znači da su čestice manje od 2,5 mikrometara, odnosno da su tako sitnije i opasnije jer dublje prodiru u organizam prilikom udisaja.

Printscreen/Air Visual

Na drugom mestu po zagađenosti vazduha nalazi se grad Lipe, dok vodeće mesto drži grad Niš sa koeficijentom 164.

Printscreen/Air Visual

Takođe, po podacima stanice “Air Visual”, Srbija se nalazi na petom mestu po zagađenosti vazduha u svetu, dok se ispred nje nalazi Kina, zatim Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, dok je Indija zauzela prvo mesto po zagađenosti vazduha.

Printscreen/Air Visual

Šta bi trebalo da poštujete kada je vazduh jako zagađen

U preporuci na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda se navodi da bi trebalo, u slučaju jakog zagađenja vazduha, skratiti dužinu i smanjiti intezitet napornih aktivnosti, kao i da bi trebalo praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Osetljivim kategorijama stanovništva savetuje se da vežbanje obave u zatvorenom prostoru. Ne treba otvarati prozor kada je kvalitet vazduha ocenjen sa “zagađen” ili “jako zagađen”.

Pixabay

Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu grejne sezone, u večernjim, noćnim i jutarnjim satima. Tada je poželjno provetriti prostorije nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike