Glavna gradska štrafta uskoro u novom ruhu: Neimari od danas "okupiraju" strogi centar Beograda, otkrivamo do kada će radovi trajati

13.06.2022

06:02

0

Pored te dve ulice, radnici uveliko ulepšavaju Sremsku

Glavna gradska štrafta uskoro u novom ruhu: Neimari od danas "okupiraju" strogi centar Beograda, otkrivamo do kada će radovi trajati
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Strogi centar grada od danas će biti "preplavljen" beogradskim neimarima koji započinju zamenu dotrajalih, rasklimanih i polomljenih granitnih pločnika u Knez Mihailovoj i Čika Ljubinoj ulici. 

Ove glavne prestoničke štrafte, koje su poslednji put zamenjene 2018. godine, za nekih 15 do 20 dana trebalo bi da dobiju novi izgled i time da strogom centru Beograda vrate nekadašnji sjaj. 

- Prema proceni radovi će trajati od 15 do 20 dana, a vrednost radova zavisi od stanja podloge - rekli su za 24sedam iz JP "Putevi Beograda".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pored ulepšavanja Knez Mihailove i Čika Ljubine ulice, neimari uveliko rade na obnovi granitnih ploča u Sremskoj - štrafti koja predstavlja sponu između Zelenog venca i glavnog šetališta.

Iako je rekonstrukcija ove ulice najavljivana još 2019, radnici su tek prošle nedelje započeli radove na uređenju ove štrafte duge 165 metara.

Prema rečima beogradskih putara, uređenje Sremske ulice se izvodi od granice završene rekonstrukcije Ulice maršala Birjuzova do uklapanja u postojeće stanje ulica Terazije, Knez Mihailove i Kolarčeve.

Printscreen/GoogleMaps
Sremska ulica

Njenim uređenjem, Sremska će postati deo pešačke zone, a umesto asfalta biće postavljeni zastori od granitnih ploča i kocaka.

Takođe, u Sremskoj će biti postavljene žardinijere od granitnog kamena koje će služiti za blokadu prolaza u buduću pešačku oazu.

Nju će krasiti i klupe sa kamenom bazom, hrastovom podlogom i nosačima od prohromskog lima, kao i kandelabri poput onih u Knez Mihailovoj. 

 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Radovi obuhvataju i izgradnju kišne kanalizacije, zaštitu ili izmeštanje svih postojećih instalacija koje mogu biti ugrožene prilikom izvođenja radova, kao i postavljanje žardinjera i pergola sa zalivnim sistemom i ozeljenjavanjem, a biće urađena i hidroizolacija gornje konstrukcije podzemnog pešačkog prolaza kod Palate Albanija.

Radove će izvoditi GP "Invest gradnja", "Invest inženjering gradnja", "Putinvest" i "DC Energokop", dok je tehničku dokumentaciju za ovaj posao uradio "Putinvest".

Kako su najavili gradski čelnici, vrednost projektovanja i izgradnje iznosi 87,9 miliona dinara, a izvođač treba da završi radove tokom jeseni. 

U planu uređenje i Nušićeve 

Početak Nušićeve ulice, Printscreen/Google Maps
 

Gradski čelnici su svojevremeno najavili da će pored Sremske da se ulepša i Nušićeva ulica, čuvena po kafedžijama. 

Kako je ranije najavljivano, u Nušićevoj će uređenjem biti obuhvaćen prostor između Terazija i podzemnog prolaza na raskrsnici sa Dečanskom, uključujući prilaz Čumićevom sokačetu, kao i ulaz u Čavketov pasaž.

Saobraćaj u ovom delu Nušićeve ubuduće će biti omogućen isključivo interventnim vozilima i vozilima za snabdevanje. 

Novoprojektovana ulica biće pešačka, pa je zbog toga predviđeno ukidanje saobraćajnog prilaza za parkiranje u okviru tržnog centra Čumićevo sokače.

Nušićeva će, kada se završe radovi, imati zonu za kretanje pešaka, zonu za dostavna i interventna vozila, zonu drvoreda i letnjih bašta. 

Površine će biti popločane kamenim, odnosno granitnim pločama, postojaće oko 17 visećih lampi i dekorativno osvetljenje drveća. Pojedini elementi imaće podne ugradne svetiljke, a ulaz u podzemni prolaz i prelazak u Čumićevo sokače biće posebno naglašeni odgovarajućim osvetljenjem. Prostor će biti ozelenjen sadnicama koje su otporne na gradske uslove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike