Vesić: Realizujemo projekte koje su Beograđani čekali 50 godina

01.12.2020

12:53 >> 08:10

0

Autor: J. Vrećo

Još u martu 1971. godine, Skupština grada je donela Odluku o iseljenju železničke stanice iz centra grada, svi urbanistički planovi još tada su to predvi?

Vesić: Realizujemo projekte koje su Beograđani čekali 50 godina
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je na današnjoj sednici Skupštine grada da su planovi detaljne regulacije od velike važnosti za dalji razvoj grada, a kao najvažniji sa današnjeg dnevnog reda okarakterisao plan detaljne regulacije prostora na kojem će se nalaziti nova autobuska stanica na Novom Beogradu.

Vesić je podsetio da se nova stanica gradi na osnovu javno-privatnog partnerstva između Grada Beograda i BAS-a, kompanije koja je privatizovana pre skoro 30 godina.

– Grad obezbeđuje infrastrukturu, koja se trenutno radi na predmetnoj lokaciji i koju može da vidi svako ko prolazi preko Mosta na Adi, novim bulevarom koji spaja Čukaricu sa Tošinim bunarom. To je samo jedan od projekata koji su na realizaciju u Beogradu čekali 50 godina, a koje smo uspeli da pokrenemo. Još u martu 1971. godine, Skupština grada je donela Odluku o iseljenju železničke stanice iz centra grada. Već tada su svi urbanistički planovi predviđali iseljenje železničke stanice, a tako je i danas kada se premešta autobuska. Autobuska stanica koja je korišćena decenijama, nikada nije imala ni upotrebnu dozvolu – rekao je Vesić.

Pročitajte još: Beograd se razvija: Skupština grada usvojila odluke neophodne za infrastrukturne projekte

Zaposlenima u socijalnim ustanovama po 10.000 dinara

Predloge za budžet Beograda poslalo 10.046 građana i udruženja

On je dodao da je sličan primer i sa obilaznicom oko Beograda, koja će biti završena do kraja godine.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Obilaznica je duga 78 kilometara i rađena je 30 godina. U poslednjih šest godina, sadašnja gradska vlast uložila je oko 60 odsto ukupnih sredstava u izgradnju obilaznice. To govori o tome koliko se danas više radi i kako se završavaju projekti koji su sa pravom pokrenuti pre više decenija – naglasio je Vesić i dodao:

– Kada je širena pešačka zona u centru grada, u javnosti je bila prava hajka povodom te odluke, a danas je vrednost stanova na Obilićevom i Topličinom vencu najveća u Beogradu, veća nego u “Beogradu na vodi”. Osamdesetih godina je Knez Mihailova pretvorena u pešačku zonu i već tada je planirano da Obilićev venac, Kosančićev venac i Topličin venac, kao i Ulice Vuka Karadžića i Đure Jakšića budu deo pešačke zone. Usledio je raspad tadašnje države, nije bilo novca za takve projekte i sve je odloženo do danas, kada obnavljamo i završavamo te planove.

Prema njegovim rečima, do kraja godine će urbanističkim planovima biti „pokriveno” oko 70 odsto teritorije Beograda.

– Pokrivenost planovima omogućiće ljudima da legalno i za manje vremena dobiju građevinsku dozvolu ili neki drugi potreban dokument. Zahvaljujući trenutnom i prošlom sazivu gradske skupštine, pokrivenost planovima je udvostručena, što je jedan od osnovnih zadataka Skupštine grada. To je izuzetno bitno za pravilan razvoj grada – dodao je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike