Sigurno ste barem jednom prošli pored njih, a da niste ni znali! Gde se u Beogradu nalazi najstarija kafana, a gde hrast star 220 godina?

16.07.2022

06:20

0

Kuća u kojoj se nekada nalazila najstarija kafana danas je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda

Sigurno ste barem jednom prošli pored njih, a da niste ni znali! Gde se u Beogradu nalazi najstarija kafana, a gde hrast star 220 godina?
panorama Beograda - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Šetnjom kroz prestoničke ulice i jednim od najlepših delova glavnog grada ne možete a da se ne zapitate gde se u Beogradu nalazi najstarije drvo, najstarija kuća, pa čak i kafana.

Sigurno ste barem jednom prošli pored neke od vremešnih građevina u Beogradu a da niste ni znali. Iako starije od dva veka, verovali ili ne, neke od njih su i dalje na tlu prestonice.

Kafana za koju mali broj Beograđana zna  

Vikipedia
Kafana "Beli medved"

Jedna od najstarijih kafana u Beogradu je "Beli medved", otvorena u 17. veku. Njom je upravljala ugledna zemunska porodica Todorović, a stacionirana je u Ulici Vasilija Vasiljevića 10. 

Prvi put se u pismenim dokumentima pominje u beleškama francuskog putnika Kiklea, koji je prošao kroz Zemun 1658. godine. Kikle je tada zapisao da se u varoši nalaze tri hana, od kojih je najveći bio onaj na današnjoj adresi Vasilija Vasilijevića 10. U vojnom planu Zemuna Nemca Henrika Otendorfa ova kafana ucrtana je i 1663. godine.

Kuća je pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i predstavlja jedan od spomenika kulture opštine Zemun, ali je i kao takva vrednost prepuštena zubu vremena. 

Da nema table sa šturim istorijatom o "Belom medvedu" postavljene na terasi objekta, turisti i drugi prolaznici ne bi znali o kakvom objektu od nacionalnog značaja je reč.

Najstarija škola 

Vikipedia
OŠ "Kralj Petar Prvi"

Najstarija škola, ne samo u Beogradu već i u Srbiji, jeste OŠ "Kralj Petar Prvi", koja je osnovana 1718. godine. 

Zgradu, koja se nalazi u Ulici kralja Petra 7, projektovala je prva žena arhitekta u svojoj 23. godini Jelisaveta Načić.

Utemeljitelj ove škole bio je mitropolit Mojsije Petrović, koji je za potrebe njenog rada doveo prve učitelje iz Rusije. U njoj je kao učitelj radio i Vuk Karadžić, kao i učitelj Stevan Todorović, koji je prvi u srpske škole uveo nastavu fizičkog vaspitanja.

Škola današnji naziv nosi od 1993, a kroz istoriju je često menjala ime.

Prvi semafor 

Profimedia
Ilustracija

Nakon što je stigao u Evropi, semafor, velika novina u saobraćaju, na velika vrata ušao je i u srpsku prestonicu 4. decembra 1939. godine.

Prvi semafor se našao na raskrsnici triju ulica: Kralja Aleksandra, Takovske i Ulice kralja Ferdinanda (današnja Kneza Miloša). Radno vreme semafora je bilo od sedam do 22 sata, nakon čega je od 22 do 23 sata svetlelo samo žuto svetlo.

Postavljanje prvog semafora bilo je prava senzacije u Beogradu i tadašnja štampa je to ispratila kao veliku novinu u Srbiji.

Do 1957. godine Beograd je imao četiri semaforizovane raskrsnice sa 16 semafora. Prvi "zeleni talas" uspostavljen je 1969. u Ulici kneza Miloša.

"Da ume da govori, ko zna šta bi ispričalo" 

24sedam/Goran Sivački
Najstarije drvo u Beogradu

Za najstarije drvo u prestonici, koje više od dva veka krasi Cvetni trg, Beograđani često znaju da kažu: "Da ume da govori, ko zna šta bi ispričalo."

U pitanju je stablo staro oko 220 godina, koje ima izuzetan značaj kao spomenik prirode i predstavlja hortikulturnu baštinu glavnog grada Srbije.

Kako su iz JKP "Zelenilo Beograd" svojevremeno rekli za 24sedam, njegova vrednost je u tome što je najstarije zaštićeno stablo. 

- Staro je oko 220 godina, a ostatak je nekadašnje hrastovo-jasenove šume koja se prostirala od Cvetnog trga do Manježa. Stablo je impesivnih dimenzija, visine 21,75 metara, a obim debla mu je oko četiri metra. Raspon krošnje ovog stabla je 27 metara - navode u "Zelenilu Beograd".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike