Veliko ratno ostrvo mami posetioce: Počela sezona na Lidu - zavirite na dunavsku oazu (FOTO)

02.07.2022

16:30

0

Rečna flotila kopnene vojske Srbije postavila je, pre nekoliko dana, pontonski most tako spajajući Zemunski kej sa ostrvom, na radost mnogih sugrađana

Veliko ratno ostrvo mami posetioce: Počela sezona na Lidu - zavirite na dunavsku oazu (FOTO)
Lido Veliko ratno ostrvo (1) - Copyright 24sedam/ Jovana Beloica

Druga po redu najpoznatija beogradska plaža, posle Ade Ciganlije, zemunska oaza Lido na Velikom ratnom ostrvu, otvorila je danas, 2. jula, svoja "vrata" za sve posetioce.

Rečna flotila kopnene vojske Srbije postavila je, pre nekoliko dana, pontonski most tako spajajući Zemunski kej sa ostrvom, a na radost mnogih sugrađana, koji se na ovu peščanu plažu upute i iz udaljenijih mesta, kako bi uživali u bogatstvu koje ona pruža.

Ostrvo se nalazi na manje od pet kilometara od centra Beograda, te se od gradske vreve može zaputiti i biciklom, pa čak i za one koji vole da pešače ovo nije duga tura.

Reporteri 24sedam zatekli su, u jutarnjim časovima, još na pontonskom mostu sugrađane koji su žurili ka šumi kako bi zauzeli mesto u hladu, a potom su hitali u vodu. Ipak bilo je i onih koji su u želji da pocrne, svoje peškire smestili na pesak, pod sunčanim nebom.

Mnogi su se na kratko zaustavili pored obaveštenja koja su zakačena na konopce koji čine svojevrsnu ogradu ovog pontonskog mosta, a na kojima piše: "Upozoravamo vas na pristustvo divljih svinja. Krećete se na sopstvenu odgovornost".

24sedam/ Jovana Beloica
 

Plaža je i ove godine, kao i prethodnih uređena, tu je i nešto veći broj klupa za one koji vole da uživaju u hladu drveća, igrajući društvene igre uz osvežavajuće napitke, ali i tereni za sportove na pesku, kao i pijaća voda i tuševi.

Iako mnogi sugrađani leto provode na Lidu, ne zalaze u zaleđe ovoga ostrva. Ono što je specifično za ovo ostrvo jeste da istovremeno svim posetiocima pruža uživanje u čak tri zone: turizma, rekreacije i specijalni rezervat prirode.

Čuvari i spasilačke ekipe, kao i dežurna medicinska služba su i ove godine na terenu, u cilju bezbednosti svih sugrađana, naročito zbog male dece koja svoje prve "plivačke korake", naprave upravo na ovom delu Dunava.

Građanima će plaža biti na raspolaganju do 1. septembra svakoga dana od devet do 19 časova.

Stanovnici ostrva

Od 2005. godine Skupština grada Beograda donela je odluku o o broju izgrađenih objekata, odnosno sojenica na ostrvu, pa je tako broj 64 upisan i kao konačan. Međutim, retko ko je pravi Robinzon Kruso, da obitava na ovom ostrvu tokom cele godine, ali leti ono je utočište za mnoge koji beže od asfalta.

24sedam/ Jovana Beloica
 

S druge strane, Veliko ratno ostrvo je dom za čak 196 vrsta ptica, od kojih su neke retke i zaštićene. Među najreprezentativnijim vrstama koje "krstare" ovim ostrvom izdavajaju se mala bela čaplja, gaka, grogotovac, krdža, riđoglava patka, morska crnka, žuti voljić, sivi galeb, veliki i mali vranac, a ostrvo je dom i za, nadaleko poznatog, orla belorepana.

Ime kao "svedok" istorije

Prema brojkama koje su se provlačile kroz istoriju i zapise, smatra se da se zbog povoljnog strateškog položaja, oko grada vodilo više od 115 ratova, kao i da je čak 40 puta osvajan i oslobađan, te su se sukobi često odigravali i na beogradskim rekama.

Ovo ostrvo se prvi put pominje kada je turski sultan Sulejman krenuo 1521. godine na Beograd, i to baš sa Velikog ratnog ostrva. Karađorđevi ustanici, 300 godina kasnije 1806. godine, su sa ostrva topovima, uzvratili i gađali Kalemegdan, a nisu ga zaobišli ni Austro-Ugari koji su u svojim osvajačkim pohodima pristizali tu, pa su tako 1915. godine sa njega bombardovali Beograd.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike