Danas je bio paklen dan u Beogradu, ali postoji spas od tropskih temperatura: Pogledajte gde možete "pobeći" od gradske žege

01.07.2022

17:10

0

Ako se po jutru dan poznaje, ovo leto u Beogradu obeležiće izuzetno visoke temperature

Danas je bio paklen dan u Beogradu, ali postoji spas od tropskih temperatura: Pogledajte gde možete "pobeći" od gradske žege
parkovi Beograd - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Tropski talas je stigao u prestonicu, živa u termometru iz dana u dan skače, a mnogi Beograđani kada se užari asfalt i upekne sunce spas od gradske žege traže u beogradskim parkovima koji su svojevrsne zelene oaze sa "debelim hladom".

Ako se po jutru dan poznaje, ovo leto u Beogradu obeležiće izuzetno visoke temperature, pa vam predstavljamo nekoliko savršenih utočišta za beg od tropskih vrućina.

Košutnjak

Park-šuma Košutnjak je omiljeno izletište Beograđana još od 1903. godine, otkad je prestalo da bude dvorsko lovište. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sa nadmorskom visinom od oko 250 metara i 521 biljnom vrstom, od čega su 48 pod zaštitom, ovo je prava prirodna oaza u srcu grada.

Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama.

Građani se najčešće stacioniraju na delu kod Hajdučke česme, ali popularan je i gornji deo šume, kod trim staze, gde postoje i prostori za rekreaciju.

U tom delu Košutnjaka postoji veliki broj mesta za roštiljanje, a od šume je potrebno svega nekoliko minuta do Topčiderskog parka, gde se nalaze veliki platani ispred Konaka kneza Miloša.

Topčiderski park

Topčiderski park je jedan od najstarijih parkova u Beogradu. Prostire se na površini od oko 13 hektara, u dolini Topčiderske reke.

Počeo je da se razvija pošumljavanjem područja oko Konaka kneza Miloša, nakon njegove izgradnje 1831. godine.

Ukrašen je velikim brojem statua i fontana, a u okviru njega nalazi se i šest spomenika kulture. Posebnu vrednost parka predstavlja platan star 170 godina koji je zasađen pored Miloševog konaka.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Park je poznat po divnoj hladovini u letnjim danima i čistom vazduhu, a lepotu dodatno naglašavaju i tri veštačka jezera u parku.

U parku može da se provede i nekoliko sati jer se, pogotovo vikendom, puno toga dešava. U njemu ima dosta staza, gde deca mogu da voze trotinetima, biciklima, rolerima.

Tašmajdanski park

Na prostoru koji je nekada bio turski kamenolom danas se nalazi jedan od najlepših beogradskih parkova Tašmajdan. Pozicioniran je između ulica Takovske, Ilije Garašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra.

U okviru parka nalaze se mnoge znamenitosti, kao što je crkva Svetog Marka, Ruska crkva, spomenik Desanki Maksimović, kao i prva otvorena Seizmološka stanica.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ono što karakteriše park jeste mnogo zelenila, kao i prostora za rekreaciju, odmor i zabavu.

Tašmajdanski park je prostran, pa se u njemu našlo dovoljno mesta za nekoliko dečjih igrališta, stazu za trčanje, a tu je i prostor za fitnes na otvorenom, table za šah i fontana.

Pored zelenih površina tu su i bazen Tašmajdan, kao i legendarni otvoreni stadion, a u neposrednoj blizini je i Mali Taš - deo parka sa druge strane Beogradske ulice.

Park Manjež

Park Manjež je jedan najstarijih parkova na području Beograda, a građen je od 1931. do 1933. godine.

Staze parka Manjež vode između cvetnih aleja i visokog rastinja, do nekoliko spomenika i statua među kojima su i statue čuvenog poljskog kompozitora i pijaniste Frederika Šopena, i svetski poznatog mađarskog kompozitora i pijaniste Franca Lista.

Stefan Tomasević/ATAImages
 

Park ima površinu od 26.457 m2 i ukupno 253 stabala različite vitalnosti. Nalazi se u samom srcu Beograda i predstavlja idealno mesto za beg od vrućine.

Kalemegdan

Kalemegdan je svakako najveći i jedan od najstarijih beogradskih parkova. Smešten je u centru grada, iznad ušća Save u Dunav, a brojni zabavni i kulturno-istorijski sadržaji daju mu posebnu draž.

Najveća znamenitost u parku je svakako Beogradska tvrđava, a u njemu se nalaze i brojni spomenici i muzeji.

24sedam/Goran Sivački
 

Sa tvrđave se pruža predivan pogled na ove dve reke, i to baš pored simbola našeg grada, spomenika Pobednik.

Kalemegdan obiluje brojnim zelenim površinama na kojima možete organizovati piknik ili zabavu za celu porodicu.

Hajd park

Hajd park je imenjak istog iz Londona. Fizički predstavlja prirodni nastavak Košutnjaka i Topčidera, koji je razdvojen izgradnjom saobraćajnica. Uređenje je počelo tokom 1930-ih godina 20. veka. Otvoren je za građanstvo 1937., sa sedam kilometara pešačkih staza i dva kilometra konjaničkih, sa po jednim igralištem za manju i veću decu.

Hajd park je danas veoma posećen i o njemu se stara JKP "Zelenilo Beograd". Predstavlja zelenu oazu u gusto naseljenom delu Beograda i jedan je od deset parkova na opštini Savski venac. Otvoren je tokom cele godine.

Park je okružen trima velikim ulicama - Bulevar Vojvode Putnika, Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića i Topčiderski venac. U krug celom dužinom, nalazi se trim-staza za trčanje i rekreaciju, ukupne dužine oko 1.400 metara.

Staza je posuta piljevinom, a oko nje su vežbališta za trening. U prednjem delu Hajd parka je fitnes na otvorenom, sa 12 sprava za vežbanje, postavljenih 2009. godine. Pešačke staze su asfaltirane, popločane i osvetljene. U centralnom delu parka postoji i uređeno dečje igralište sa nekoliko sprava.

Pionirski park

Pionirski park je jedan od centralnih beogradskih parkova, smešten između Bulevara kralja Aleksandra i Ulica kralja Milana, kneza Miloša i Dragoslava Jovanovića. 

24sedam/M. Sh
 

Današnji Pionirski park, a nekadašnja Dvorska bašta, čini zaštićenu okolinu nepokretnih kulturnih dobara - zgrade Starog dvora, danas zgrada Skupštine grada Beograd i Novog dvora, danas sedište predsednika Republike Srbije.

Bogatstvo parka čine različite domaće i uvezene vrste drveća, među kojima se ističe nekoliko najvrednijih primeraka impozantnih dimenzija, koji su obeleženi info-tablama. Među njima su hrast lužnjak,  koprivić, ginko, divlji kesten i drugi.

Kao deo celokupnog sistema javnog zelenila, Pionirski park je značajan element klimatske infrastrukture grada Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike