Zanimljivo: Beograd dobija neobičan muzej - zvučni i vizuelni desert!

29.06.2022

21:11

0

U narednom periodu razgovaraće se o modalitetima osnivanja novog muzeja, ali je sasvim izvesno da će takva ustanova biti utemeljena

Zanimljivo: Beograd dobija neobičan muzej - zvučni i vizuelni desert!
tape-g514ceaa3e_1280 - Copyright Pixabay/Ansfoto

Srbija će, po svoj prilici, dobiti muzej posvećen čuvanju, obradi, arhiviranju i predstavljanju audio-vizuelnih zapisa nastalih u okviru programa Radio Beograda i Televizije Srbije. Reč je o ideji koja je pokrenuta prvi put 1988. godine, ali sve do sada nije nailazila na razumevanje i podršku nacionalne radio-difuzne ustanove i resornih ministarstava. Pokretači ove inicijative su Stanko Crnobrnja, Mira Otašević, Bojana Andrić i Aleksandar Todorović. Više prethodnih ministara kulture nije ovu inicijativu smatralo celishodnom, a u međuvremenu je nepovratno izgubljen ili propao veliki broj audio i video zapisa i tehničkih sredstava.

Ovog proleća ideju su obnovili Bojana Andrić i Stanko Crnobrnja (ostali prvobitni predlagači nisu više među živima) i uputili je aktuelnom ministru kulture i informisanja, Maji Gojković, koja je brzo reagovala.

Gojkovićeva je zatražila mišljenje uprave i organa RTS-a, i odgovor iz Takovske 10 je brzo usledio.

Na poslednjoj sednici Upravnog odbora RTS-a, posle argumentacije koju su izneli Branislav Klanšček, Milivoje Pavlović i Zoran Panović, ovaj organ zaključio je da postoje opravdani društveni, medijski, istorijski, kulturološki, pa i ekonomski razlozi za osnivanje muzejske ustanove posvećene očuvanju audio-vizuelne baštine. Takav zaključak upućen je Ministarstvu kulture i informisanja, kao i rukovodstvu RTS-a.

 

 

U narednom periodu razgovaraće se o modalitetima osnivanja novog muzeja,  ali je sasvim izvesno da će takva ustanova biti utemeljena.

U arhivima RTS-a danas se čuva oko 20.000 sati televizijskog programa, a u Radio Beogradu više od 25.000 arhivskih jedinica. U mnogo slučajeva to su unikatni i izuzetno vredni dokumenti o rađanju i trajanju srpske radio-difuzije, ali i o usponu društvenog i kulturnog života u Srbiji tokom poslednjih stotinu godina. Za dve godine obeležiće se čitav vek od premijernog oglašavanja Radio Beograda (1924), a 23. avgusta 1958. počeo je da se emituje eksperimentalni program TV Beograd.

Bez obzira na vidove organizovanja buduće muzejske ustanove, o kojima će se uskoro detaljnije razgovarati, nesporno je da će fundusi Javne medijske ustanove RTS-a biti u njenim temeljima, javlja "Politika".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike