Od svetskog sportiste do gradonačelnika Beograda: Ko je Aleksandar Šapić - izabrani prvi čovek srpske prestonice

20.06.2022

15:52

0

Autor: Lj. S.

Novoizabrani gradonačelnik pored političke ima i široku sportku karijeru

Od svetskog sportiste do gradonačelnika Beograda: Ko je Aleksandar Šapić - izabrani prvi čovek srpske prestonice
aleksandar-sapic-ata-images - Copyright Aleksandar Šapić, ATAImages/AntonioAhel

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda za gradonačelnika srpske prestonice izabran je Aleksandar Šapić. 

Šapić je rođen 1. juna 1978. godine u Beogradu, a diplomirao je 2003. Diplomu magistra je stekao 2009, a doktora je završio 2012. u oblasti industrijskog menadžmenta. 

Pomoćnik gradonačelnika Beograda bio je u periodu od 2009. do 2012. godine, a za predsednika opštine Novi Beograd izabran je 2012. Svoj treći mandat predsednika ove opštine započeo je nakon izbora 2020. godine.

Tanjug/Sava Radanović
Aleksandar Šapić

Na sednici Skupštine Srpskog patriotskog saveza (SPAS), održanoj 21. jula 2018, Šapić je jednoglasno izabran za predsednika ove novoformirane političke organizacije, a SPAS prvi put postaje parlamentarna stranka nakon izbora 2020. godine. 

Oženjen je, otac dvoje dece. Živi i radi u Beogradu.

Govori ruski, italijanski i engleski jezik.

Pored političke i sportska karijera

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Novoizabrani gradonačelnik pored političke ima i široku sportku karijeru.

Vaterpolom je počeo da se bavi 1984. godine u Crvenoj Zvezdi. U VK Partiran prelazi 1991, a samo godinu dana kasnije, sa svojih 14, debituje za prvi tim Partizana. 

U Italiju odlazi 2001. u klub Kamolji iz kog, nakon tri sezone, prelazi u VК "Rari Nantes Savona". Godine 2006. odlazi u ruski VК Šturm 2002, gde potpisuje ugovor koji ga je učinio najplaćenijim igračem u istoriji vaterpola. 

Svoju profesionalnu vaterpolo karijeru Šapić završava 2009. godine. 

MN Press
 

U bogatoj klupskoj karijeri ima 21 trofej i to devet nacionalnih prvenstava od kojih je šest osvojio u Saveznoj republici Jugoslaviji, dva u Rusiji i jedno u Italiji. Osvajač nacionalnih kupova bio je devet puta, sa osvojenih sedam kupova SRJ i dva kupa Rusije. Tron Lige šampiona osvojio je jednom, kao i dva odličja u LEN kupu.

U periodu od 1996. do 2009. osvojio je 14 uzastopnih titula golgetera lige, šest puta u SRJ, pet u Italiji i tri puta u Rusiji.

Tokom klupske karijere postigao je 1.694 golova od kojih je najveći broj njih, čak, 924 postigao za klubove u SRJ, u italijanskoj ligi mrežu je pogodio 494 puta, a u Rusiji 276.

Više od decenije je važio za jednog od najboljih igrača sveta, a 2005. zvanično je proglašen za najboljeg svetskog vaterpolistu.

Osnivač je Humanitarne fondacije "Budi human" koja je osnovana je 2014, a počela sa radom juna meseca. Fondacija se bavi prikupljanjem sredstava za pomoć deci, odraslima, ustanovama i udruženjima sa teritorije Srbije, navodi se na portalu opštine Novi Beograd.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike