Od 100 limenki nastaje jedna vinčanska figura: U Narodnom muzeju biće izloženi neobični predmeti (FOTO)

19.06.2022

21:30

0

Reciklaža i održivost pokretači društvenog i tehnološkog napretka civilizacije

Od 100 limenki nastaje jedna vinčanska figura: U Narodnom muzeju biće izloženi neobični predmeti (FOTO)
Tan2022-6-19_203025915_0 - Copyright FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Beograđani i njihovi gosti večeras su na Trgu Republike imali priliku da vide nesvakidašnji spektal - izlivanje vinčanskih figurina od topljenih aluminijumskih limenki.


Svi oni mogli su da prisustvuju programu tokom kojeg je od limeniki istopljenih na 1.100 stepeni, po uzoru na vrhunsko zanatstvo i umetnost vinčanske kulture, nastajalo pravo malo remek delo - Vinčanska figurina, izjavila je za Tanjug Jelena Petljanski Kiš ispred programa "Svaka limenka se računa".

Petljanski Kiš je dodala da je upravo figurina Vidovdanka, vrhunac estetskih dostignuća vinačanske kulture.

- Napredno znanje Vinčanske civilizacije, nastale pre skoro sedam hiljada godina, simbolično je predstavljeno kroz dostignuća Vinčanske umetnosti ali i znanja najranije prerade metala, u cilju podizanja svesti o reciklaži - rekla je ona i podsetla da su na nalazištu Belo brdo pronađeni prvi tragovi prerade metala na svetu.

Petljanski Kiš kaže da im je bila želja da projektom prodube priču o reciklaži i podsete da su se materijali reciklirali vekovima, od prve civilizacije do danas i topljenjem pretvarali u nove pedmete.

- Najdraže od svega nam je to što će naše figurine biti u suvenirnici Narodnog muzeja pa će građani moći da dođu do njih - rekla je Petljanski Kiš, a kako je Tanjugu rečeno za tu jednu figurinu potrebno je istopiti 100 konzervi.

Prema njenim rečima, vinčanska figura od recikliranih aluminijumskih limenki simbolizuje ne samo znanje koje se prenosilo generacijama i vekovima, već i podsećanje da treba da nastavimo istim putem kao i naši preci, koristeći nova civilizacijska dostignuća poput reciklaže.

Događaj je organizovan u saradnji sa Nacionalnom platformom "Srbija stvara", koja je pokrenula projekat arheološkog nalazišta "Vinča - Belo brdo" i programa "Svaka limenka se računa", uz podršku start up projekta "Solagro" koji se bavi reciklažom i Narodnog muzeja.

Svako ko je večeras doneo pet limeniki mogao je da osvoji figurinu i karte za Narodni muzej.

Cilj projekta je da se pokaže da je aluminijum večan materijal i da se podigne svest da su upravo reciklaža i održivost pokretači društvenog i tehnološkog napretka civilizacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike