Opet ne radi semafor! U prometnim ulicama primetan veliki broj kvarova: Probleme prave struja i ljudi

27.04.2022

07:15

0

U prva tri meseca 2022. godine naše službe su imale 504 intervencije, ističu za 24sedam u JP "Putevi Beograda"

Opet ne radi semafor! U prometnim ulicama primetan veliki broj kvarova: Probleme prave struja i ljudi
profimedia-0034888894 - Copyright Profimedia

Ne prođe dan a da se u Beogradu neki semafor ne pokvari. Izgleda da su problemi sa neispravnom svetlosnom signalizacijom u prestonici sve češći, a pored toga što u takvim situacijama mogu da se stvore velike gužve na raskrsnicama, neretko dolazi i do saobraćajnih nezgoda.

Novinari portala 24sedam pokušali su da pronađu odgovor na pitanje zbog čega su kvarovi na semaforima učestali, pa su kontakirali s nadležnima iz JP "Putevi Beograda".

- Uzroci prekida rada semafora mogu biti različiti. Često se dešava da svetlosna signalizacija ne radi zbog prekida u snabdevanju električnom energijom. Takođe, kvarove izazivaju i havarijska oštećenja uređaja i opreme prouzrokovane ljudskim faktorom ili višom silom (saobraćajne nezgode, vandalizam ili vremenske nepogode), kao i prekidi u projektovanom režimu rada raskrsnice (prelazak u rad “žutog treptača”) usled greške u komunikaciji (kratki spojevi komunikacionih kablova) ili u komandnom delu uređaja - objasnili su za 24sedam iz JP "Putevi Beograda".

Profimedia
 

Prema njihovim rečima, nadležne ekipe u prestonici svakodnevno obilaze sve uređaje za svetlosnu signalizaciju.

- Obilaze se i raskrsnice na kojima je izvršena modernizacija i koje se prate i u centralnom sistemu Sekretarijata za saobraćaj, zbog eventualnih fizičkih oštećenja. Pored redovnog obilaska terena, službe nadležne za održavanje rada svetlosne signalizacije izlaze na konkretne lokcije na terenu i po prijavi građana ili drugih javnih službi - navode iz JP "Putevi Beograda".

Ističu da je prosečan broj intervencija ekipa koje održavaju svetlosnu signalizaciju na teritoriji grada Beograda između sedam i 10 dnevno.

- Rad službi za održavanje svetlosne signalizacije je organizovan u tri smene, tokom 24 časa. Prijave se mogu uputiti dežurnom centru JKP "Beograd put" - navode iz nadležnog preduzeća.

Profimedia
 

Učestali kvarovi na Novom Beogradu i u Žarkovu

Inače, novinari 24sedam primetili su poslednjih dana nekoliko problematičnih mesta sa gustim saobraćajem gde semafori nisu radili. Tako je problema bilo na raskrsnicama Trgovačka - Vodovodska i Trgovačka - Ace Joksimomovića, kao i na raskrsnicama na Čukaričkoj padini u beogradskom naselju Žarkovo, a u JP "Putevi Beograda" objasnili su nam da su uzročnik prestanka rada u prethodnom periodu bila planirana isključenja EDB-a.

- Prilikom ponovnog uključenja električne energije semafori se vrate u projektovani režim rada kroz nekoliko iteracija faza, počevši od žutog trepćućeg režima, crvenog signalnog pojma za sve prilaze, do povratka u projektovani režim rada svetlosnih signala u zavisnosti od aktuelnog programa i signalnog plana - kažu u nadležnom preduzeću.

Takođe, navode da na raskrsnici Bulevara Milutina Milankovića i Omladinskih brigada na Novom Beogradu u prethodnih mesec dana nije bilo prekida u radu, osim 25. marta, kada su vršene aktivnosti na redovnom održavanju opreme na predmetnoj raskrsnici, usled čega je nastupio planirani kratkotrajni prekid u radu.

Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović
 

- Na Novom Beogradu, na velikom broju raskrsnica je urađena modernizacija svetlosne signalizacije, a rad raskrsnica se prati u centralnom sistemu u Sekretarijatu za saobraćaj gde se može uočiti svaki prekid u radu - rekli su za 24sedam iz JP "Putevi Beograda".

U prva tri meseca ove godine 504 intervencije

Tokom 2021. godine u Beogradu je bilo 3.013 intervencija na mreži po osnovu različitih prijava.

- U prva tri meseca 2022. godine naše službe su imale 504 intervencije - zaključili su za 24sedam u JP "Putevi Beograda".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike