Beogradska štrafta koja "priča" istoriju: Svi znaju za Uzun Mirkovu ulicu, ali malo ko zna ko je on bio

04.06.2022

17:40

0

Gradska štrafta koja krije zanimljiv istorijski podatak

Beogradska štrafta koja "priča" istoriju: Svi znaju za Uzun Mirkovu ulicu, ali malo ko zna ko je on bio
uzun mirkova ulica kom - Copyright Wikipedia/Googlestreet

Jedna od prometnijih ulica u centru Beograda, koja spaja Studentski trg sa najvećim prestoničkim parkom Kalemegdanom - Uzun Mirkova ulica krije značajnu istorijsku priču.

Naime, ova štrafta kojom je sigurno svaki turista a i žitelj Beograda prošao, dobila je još davne 1872. godine ime po junaku Prvog srpskog ustanka - Mirku Apostoloviću, vojnom zapovedniku u Prvom i Drugom srpskom ustanku, koji se istakao prilikom oslobađanja Beograda 1806. godine.

Wikipedia
Uzun Mirko Apostolović

Koliko hrabrosti je imao, pokazuje i činjenica da je sa svojom četom krišom ušao u Beograd, u noći između 29. i 20. novembra 1806. godine, i sa unutrašnje strane otvorio Sava-kapiju srpskoj vojsci. Tada je teže ranjen u borbi sa stražom okupatora, ali je ipak uspeo u svojoj nameri.

Njegov nadimak - Uzun, došao je zbog njegovog fizičkog izgleda, po čemu se izdvajao od ostalih, jer je bio čovek krupne građe i statist, a "uzun" na turskom znači "visok.

Zbog podviga koji je načinio ovaj vojni zapovednik i hajduk, knez Mihailo je za pedesetogodišnjicu Drugog srpskog ustanka, 21. maja 1865. godine, Uzun Mirku dodelio Takovski krst, a odlikovan je i crnogorskom Zlatnom medaljom, od strane Miloša Obilića.

Preminuo je 1868. godine i sahranjen je u Beogradu, a njegova grobnica se nalazi na Novom groblju.

Wikipedia
Uzun Mirko Apostolović

Kao prvi od svih hajduka i zapovednika Prvog srpskog ustanka Mirko je rizikovao svoj život kako bi oslobodio srpsku prestonicu od Turaka.

Ipak, nadasve neočekivan i malo poznat podatak jeste da je Karađorđe tek posle njega dobio svoju ulicu i to skoro 50 godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike