Kad pred očima ožive scene iz kultnih filmova: Tihi, Flojd i Dimitrije Pantić na ulicama Beograda

14.07.2021

07:30 >> 10:17

0

Autor: Jovana Vrećo

Neke prestoničke štrafte su ostavile za nas poseban trag u životu, dok druge pamtimo iz filmskih i serijskih ostvarenja

Kad pred očima ožive scene iz kultnih filmova: Tihi, Flojd i Dimitrije Pantić na ulicama Beograda
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

“Jednog dana zastaćete negde na sred neke dobro poznate ulice, pogledaćete u nebo i razumećete zašto se sve baš tako desilo. Duboko ćete udahnuti novi život i hrabrim koracima krenuti dalje, i najzad shvatiti da je život previše kratak da biste bili nesretni”

I upravo na te “poznate ulice”, o kojima je pričao i poznati kantautor Đorđe Balašević često možete naići hodajući ulicama Beograda.

Neke su poznate jer su ostavile za nas poseban trag u životu, a druge pamtimo po scenama iz kultnih filmova i serija.

“Otpisani” u akciji na Savamali

Scena iz kultne serije “Otpisani”, kada Prle (Dragan Nikolić) i Tihi (Vojislav Brajović) pucaju na Ljotićevce, svoje bivše školske drugare, snimana je ispred jedne zgrade na današnjoj Savamali.

Stepenice na Kosančićevom vencu

Još jedno mesto u Beogradu, koje podseća na “Otpisane”, jesu stepenice na Kosančićevom vencu, gde su sedeli Prle, Tihi, Paja Bakšiš, Zriki i Mile, kada je Bata Kameni Prletu udario šamar.

Kosančićev venac, Printscreen/ Google maps

Flojdova kuća

Kuća Flojda, glavnog junaka kultnog filma “Nacionalna klasa” i danas se nalazi u Dositejevoj ulici 36. U lošem je stanju sada, a trenutno u njoj živi jedna stara beogradska porodica.

Printscreen/ Google Maps

Teška sudbina kuće Topalovića

Filmska kuća porodice Topalović, iz ostvarenja Dušana Kovačevića “Maratonci trče počasni krug”, i dalje je na uglu Zadarske i Srebreničke ulice, na Kosančićevom vencu, ali je u prilično ruiniranom stanju.

Printscreen/ Google Maps

Od 1945. godine u prizemlju kuće živela je jedna porodica, koja ima status zaštićenih stanara, ali je 1998. godine ova kuća dobila novu vlasnicu, čija je ideja bila da se zdanje sruši i sazida nov stambeni objekat. Naime, stanari i vlasnica i dalje imaju spor pred sudom, pa je sudbina kuće još pod znakom pitanja.

Kuća legendarnog Dimitrija Pantića

Večiti mlađi referent, Dimitrije Pantić, iz filma “Tesna koža”, koga je igrao glumac Nikola Simić, živeo je u dvospratnoj zgradi koja se nalazi u Ulici vojvode Dobrnjca 38 na Dorćolu.

Printscreen/ Google Maps

Tih 80ih godina, kada je sniman film, za njegove potrebe renoviran je samo eksterijer prizemlja i terasa, na kojoj je upravo pokojna glumica Rahela Ferari imala kultnu scenu sa poštarom.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike