Za čistiji Dunav: Ponovo raspisan tender za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda "Krnjača"

01.06.2022

07:44

0

Zainteresovani ponuđači mogu da dostave prijave do 2. avgusta, a tender se sprovodi na osnovu ugovora koji je je Grad Beograd zaključio sa Evropskom investicionom bankom za realizaciju kanalizacije na levoj obali Dunava - objasnio je Goran Vesić

Za čistiji Dunav: Ponovo raspisan tender za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda "Krnjača"
Fabrika za preradu otpadnih voda Beoinfo - Copyright Beoinfo

Grad Beograd i Evropska investiciona banka (EIB) ponovo su raspisali tender za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda "Krnjača", izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući na TV Prva.

- Na prethodnom tenderu nije podneta nijedna prijava iako je 38 domaćih i evropskih kompanija otkupilo dokumentaciju. Izvođači su se bojali da zbog rata u Ukrajini i rasta cena građevinskog materijala i radne snage započnu posao koji je trebalo da traje 30 meseci, a na kome je bilo dozvoljeno samo 10 odsto povećanja cene. Sada su EIB i grad Beograd promenili ovu odredbu u skladu sa novom evropskom praksom u krizi i odlukama grada Beograda. Zainteresovani ponuđači mogu da dostave prijave do 2. avgusta, a tender se sprovodi na osnovu ugovora koji je je Grad Beograd zaključio sa Evropskom investicionom bankom za realizaciju kanalizacije na levoj obali Dunava - objasnio je Vesić.

Tender obuhvata projektovanje i izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači, sa planiranim proširenjem kapaciteta u budućnosti, saopšteno je iz gradske uprave.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
 

U fabrici će se odvijati svi procesi neophodni za postizanje biološki ispravnih standarda za ispuštanje prečišćenih voda u Dunav.

- To znači da više nijedna kap otpadnih iz kanalizacije na levoj obali Dunava, koja se takođe gradi, neće odlaziti u Dunav ako nije biološki tretirana tako da ne zagađuje životnu sredinu - rekao je Vesić.

On je istakao da je ”Grad Beograd u prethodnom periodu izgradio više od sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u Bloku braće Marić u naselju Krnjača. U toku je izgradnja kanalizacione crpne stanice ''Krnjača 2'', kroz koju će se potiskivati otpadne vode na putu ka postrojenju za prečišćavanje.

Takođe, u toku je i izgradnja oko pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže za deo naselja Krnjača, u MZ Dunavski venac na području oko ulica Jovice Vasiljevića i Grge Andrijanovića”, naveo je Vesić.

Istakao je i da je u toku ”tender grada Beograda i Evropske investicione banke za izgradnju 80 kilometara kanalizacije na području naselja Krnjača, sa kolektorima u Zrenjaninskom putu, Borči i Kotežu i sa rekonstrukcijom postojećih kanalizacionih crpnih stanica čime će biti izgrađena kanalizacija na najvećem delu leve obale Dunava”.

Rekao je da će Evropska unija podržati izgradnju kanalizacije novčanim grantom i da očekuje da taj ugovor bude potpisan do kraja godine.

- Hvala Evropskoj uniji na odluci da novac uloži u izagradnju kanalizacije na levoj obali Dunava i da tako nama omogući da deo novca koji smo planirali za izgradnju kanalizacije iskoristimo za druge projekte. Mi očekujemo sličnu podršku Evropske unije za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici sa sekundarnom kanalizacijom u delovima Zemuna i Surčinu - rekao je zamenik gradonačelnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike