Odvrnuli muziku "do daske" i ludovali na Adi Ciganliji: Paprene kazne čekaju organizatore žurke na otvorenom!

31.05.2022

06:01

0

Pripadnici Komunalne milicije su žurku prekinuli 10 minuta pre dva časa ujutru

Odvrnuli muziku "do daske" i ludovali na Adi Ciganliji: Paprene kazne čekaju organizatore žurke na otvorenom!
buka kafići (2) - Copyright 24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Više od 3.000 ljudi prisustvovalo je žurki na otvorenom na Adi Ciganliji, a zbog količine buke koju su sugrađani prijavljivali iz raznih delova grada, pripadnici Komunalne milicije morali su da intervenišu.

Naime, pripadnici Komunalne milicije su žurku prekinuli 1.50 časova ujutru, a na njoj je bilo prisutno, prema prvim informacijama, 3.000 ljudi.

Prijave, kojih je bilo na stotine, stizale su iz različitih delova grada zbog buke koja je emitovana upravo sa ove zabave. Protiv organizatora, kako je napisao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, podnete su odgovarajuće prijave.

Izgleda da uprkos tome što je odlučeno da na području grada postoji šest akustičkih zona, gde je utvrđen maksimalno dozvoljen nivo buke, pojedinci ne poštuju te odluke, pa organizuju žurku i to na otvorenom javnom prostoru. 

Prema Pravilniku o metodologiji za određivanje akustičkih zona i Uredbi o indikatorima buke, najmanje buke, do 50 decibela danju i 40 noću, dozvoljeno je u područjima za odmor i rekreaciju, bolničkim zonama i oporavilištima. S druge strane, najmanje buke dozvoljeno je i na kulturno-istorijskim lokalitetima i u velikim parkovima.

Turistička područja, kampovi i školske zone su druga kategorija u akustičnom zoniranju gde je dozvoljena granica nivoa buke za dan 50 decibela, dok je za noć određeno da bude 45 decibela.

Pixabay/niekverlaan
 
 

 

U trećoj kategoriji su isključivo stambena područja, gde je dozvoljeni nivo buke tokom dana 55 decibela, a noću 45.

Podsetimo, od 8. februara komunalna milicija krenula je u borbu protiv buke u Beogradu.

Kako je ranije rekao načelnik Komunalne milicije Ivan Divac za 24sedam objasnio u kojim slučajevima će komunalni milicionari oduzimati uređaje sa kojih se emituje buka.

Foto: Printskrin/TV Hepi
Ivan Divac

- Kada dođemo u objekat i zateknemo kršenje komunalnog reda, tj. buku preko dozvoljenog nivoa, onda izričemo novčanu kaznu i izdajemo naređenje da se buka smanji do dozvoljenog nivoa. Ukoliko i nakon toga nastave sa emitovanjem buke preko dozvoljenog nivoa, onda oduzimamo uređaj - naveo je načelnik Komunalne milicije.

Sugrađani mogu da prijave povećani nivo buke na telefone komunalne milicije, ali i putem mejla.

Kazne

Ono što pojedini sugrađani zaboravljaju, jeste da su kazne "paprene". Naime, kazna za pravno lice je 200.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 50.000, dok kazna koja se izriče za preduzetnike iznosi 100.000 dinara.

Takođe, za "povratnike", odnosno one koji ponove prekršaj u roku od godinu dana mogu biti novčano kažnjeni od 500.000 do milion dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike