Srpska prestonica je grad heroja: Beograd je nosilac čak četiri ordena, a dva su mu dodelile Francuska i bivša Čehoslovačka!

30.05.2022

07:45

0

Odlikovanja glavnom gradu dodeljena su zbog junaštva i požrtvovanosti samih građana

Srpska prestonica je grad heroja: Beograd je nosilac čak četiri ordena, a dva su mu dodelile Francuska i bivša Čehoslovačka!
Beograd ordeni - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Vikipedia/Kraljevski Ordeni - Izgled ordena

Srpska prestonica oduvek se ponosila svojom bogatom istorijom, često ispunjenom ratovima i razaranjima, što je i doprinelo tome da Beograd bude odlikovan čak četiri puta.

Odlikovanja glavnom gradu dodeljena su zbog junaštva i požrtvovanosti samih građana, a Beograd je dobio sledeće ordenje: Orden Legije časti, Ratni krst, Karađorđevu zvezdu i Orden narodnog heroja.

Orden Legije časti

Beogradu je Orden Legije časti dodelila Francuska, za žrtve, hrabrost i veličanstveni otpor u Velikom ratu. Samo odlikovanje uručio je francuski maršal i počasni vojvoda Srpske vojske Luj Franše d’Epere 28. decembra 1920. godine. Srbi su opisani kao narod neumornog herojstva koji je odlučio da ne propadne.

Sam maršal D’Epere je isticao ulogu sprskog seljaka, kao i ogromnu želju i volju srpske vojske.

- To su seljaci, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I, eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine - izjavio je D’Epere.

Ratni krst

Najveće vojno odlikovanje za period Prvog svetskog rata Beograd je dobio 1918. godine za izuzetnu junačku odbranu grada, zajedičku borbu protiv neprijatelja i junačka dela u borbi za nezavisnost. Orden je dodelila Čehoslovačka, ali je usled različitih okolnosti Beogradu uručen tek na Vidovdan 28. juna 1926. godine

Još dva srpska grada mogu se pohvaliti ovim ordenom – Kragujevac i Šabac.

Karađorđeva zvezda sa mačevima

Vikipedia/Kraljevski Ordeni - Izgled ordena
 

Kralj Petar I ustanovio je Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima 1904. godine. Beograd je odlikovanje dobio na dvadeset petu godišnjicu početka Prvog svetskog rata na proslavi Spasovdana, 1939. godine.

Orden je u ime Beograda primio predsednik Beogradske opštine Vlada Ilić, a prethodno je govor održao izaslanik kralja, general i ministar vojske i mornarice Milutin Nedić.

Orden narodnog heroja

Orden narodnog heroja Beograd je dobio za herojsko delo na bojnom polju i herojsko držanje pred neprijateljem. Povod za dodelu bila je trideseta godišnjica od oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra 1974. godine.

Orden je u ime Beograda primio Živorad Kovačević, tada predsednik Skupštine grada Beograda, a govor je održao Josip Broz Tito.

Prilikom predaje odličja predsednik Josip Broz Tito je održao govor, a potom Orden predao Živoradu Kovačeviću, predsedniku Skupštine grada Beograda.

Nacrt za ovaj orden je izradio Đorđe Andrejević Kun, a plastično rešenje Antun Augustinčić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike