Vruće zone kriminala u Beogradu: Gde "operišu" džeparoši i batinaši, a koji delovi grada su poznati po prostitutkama i dilerima (FOTO)

11.03.2022

18:45

3

Kriminolog Božidar Spasić kaže da je glavni grad Srbije podeljen u četiri zone

Vruće zone kriminala u Beogradu: Gde "operišu" džeparoši i batinaši, a koji delovi grada su poznati po prostitutkama i dilerima (FOTO)
opasni - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Iako tokom dana spada među najbezbednije gradove u svetu, kad padne mrak pojedini delovi Beograda pretvaraju se u opasne zone, po kojima iz mračnih ulaza i gustog žbunja "operišu" džeparoši, banditi i batinaši.

U najopasnije delove srpske prestonice spadaju rubni delovi Beograda, poput Rakovice, Železnika, Zemuna i leve obale Dunava. 

Kako je za 24sedam naveo kriminolog Božidar Spasić, glavni grad Srbije je podeljen u četiri "vruće zone" kriminala.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
Kriminolog Božidar Spasić 

- Crvena predstavlja zonu u kojoj "operišu" pojedine kriminalne grupe, dok su u žutoj zoni uvek bili džeparoši ili lopovske bande. Zatim postoji zona gde se okupljaju narkomani, jer se tu uglavnom prodaje droga koju oni konzumiraju na licu mesta. Takođe, u Beogradu postoji i zona prostitucije. Njen centar je nekada bio okolina Ekonomskog fakulteta, međutim, sa izmeštanjem Stare železničke stanice, ona se pomerila na Plavi most i izlaske na auto-puteve ka Zagrebu i Nišu - objašnjava Spasić. 

Kada je reč o najopasnijim zonama u Beogradu, kriminolog za 24sedam kaže da su to najčešće rubni delovi prestonice, gde postoje sumnjivi kafići, noćni klubovi i javne kuće. 

Profimedia
 

- To su Rakovica i Železnik, dve zone koje predstavljaju upozorenje za građane da tokom noći izbegavaju šetnje i samostalno hodanje ulicama. Svojevremeno je i Zemun bio opasan, tačnije deo ka Batajnici, kao i Surčin, gde i dan-danas možete ostati bez automobila ili tašne. Čak i u centralnim delovima Beograda, oko Dunava, duž šetališta, "operišu" specijalne grupe razbojnika koji imaju specifičnu metodu za ugrožavanje stanovnika. Razbojnici pritrče u paru, raštrkaju se na levu i desnu stranu, i vi ne znate ko vas je pokrao, pa nema nikakvih šansi da ih kasnije pronađete - navodi naš sagovornik. 

Profimedia
 

Takođe, Spasić kaže da u centru grada uglavnom deluju lopovske družine koje pljačkaju i džepare, dok u drugim delovima grada, kako dodaje, "operišu" ljudi s motkama, bejzbol palicama i oružjem.

"Lokalne bande su kao droga"

Pixabay
 

Na pitanje kako je moguće razbiti ove bande i učiniti opasne delove Beograda sigurnim za građanstvo, kriminolog ističe da je to veoma teško, jer se s vremena na vreme dešava smena generacije.

- Ako u intervalu smene generacije uletite i razbijete jednu lokalnu bandu, dobićete bandu sa drugog područja, jer ona tada dobija signal da je određena teritorija slobodna - pojasnio je on. 

Spasić je kazao da je ranijih godina postojalo pravilo da bande idu na druge teritorije i tamo "operišu", jer bi u svom kraju bili lako prepoznatljivi i brzo uhapšeni. 

- Uvek će postojati te lokalne bande i klinci koji se rado upisuju u vođe kriminalnih bandi, i onoliko koliko ih vi sklonite sa ulice, isto toliko će vam se pojaviti za par dana u drugim delovima Beograda. To vam je kao droga. U pitanju je večita borba između policije i lokalnih razbojnika. Uvek će se pojaviti neko mlađi koji će želeti da bude "bos" u svom kraju - zaključio je Spasić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike