"Bitno je da voliš ono što radiš": Radnice "Zelenila" nose alat težak 11 kilograma i rade na plus 40! (FOTO)

11.07.2021

08:10 >> 06:31

0

Autor: Jovana Vrećo

Rame uz rame sa ostalim kolegama, predano i požrtvovano se odnose prema svakom zadatku

"Bitno je da voliš ono što radiš": Radnice "Zelenila" nose alat težak 11 kilograma i rade na plus 40! (FOTO)
Copyright Srbislava Stojić i Ljiljana Milinković, 24sedam/Goran Sivački

Vozimo traktor, motornim makazama orezujemo živu ogradu, trimerom sređujemo zelene površine, a ni temperatura od plus 40 stepeni nam ne smeta.

Ovako za 24sedam počinju priču radnice JKP “Zelenilo Beograd”, Srbislava Stojić, Zorica Vujičić i Ljiljana Milinković, koje se više od 18 godina vode parolom: “Bitno je da voliš ono što radiš”.

Rame uz rame sa ostalim kolegama, predano i požrtvovano se odnose prema svakom zadatku i sve zelene površine uređuju, kako kažu, kao da su u pitanju njihove bašte.

– Znamo koliko ljudi vole da vide sređen park, da ima cveća, da je pokošena trava. Zato se trudimo da to sve bude odrađeno kako treba – kaže Stojićeva, jedna od naših sagovornica.

Srbislava Stojić, 24sedam/Goran Sivački

Ove žene, i po najvećim vrućinama, sa sve alatom – trimerom teškim oko 11 kilograma – uređuju prestoničke zelene oaze. Tako je bilo i ovih dana.

– Na terenu smo svakodnevno. Sređujemo sve beogradske parkove. Nije jednostavno raditi kada je napolju temperatura kao ovih dana, ali mi se ne damo – naglašavaju one.

Dobra i loša iskustva sa građanima

Kao i u svakom poslu, uvek ima onih kojima nešto smeta, a s obzirom na to da je njihov posao često povezan i direktno sa građanima, neprijatne situacije ne izostaju.

– Pre nekoliko dana, kosila sam kubotom travu, oko pola 10 ujutru, i samo sam videla devojku koja izlazi iz zgrade u blizini i viče mi da stanem. Pomislila sam da joj se nešto dogodilo, ugasila sam mašinu, a onda me je ona pitala da li znam koliko je sati, te da se to ne radi u ovim časovima, već kasnije i da joj smeta. Objasnila sam joj kako je to moja obaveza i posao, kao i bilo kome drugom  – ispričala je Srbislava.

Zorica Vujičić i Srbislava Stojić, 24sedam/Goran Sivački

Još jednu neprijatnu situaciju, od pre nekoliko meseci, prepričala nam je njena koleginica Milinkovićeva.

– U naselju Veljka Lukića Kurjaka trebalo je stablo da se oreže, koje je u tom trenutku bilo sa velikom količinom bio mase, i granama koje su gravitirale ka fasadi zgrade, ali je jedan gospodin krenuo da se svađa i naše kolege su otišle sa lokacije, nisu završile tu intervenciju. Međutim, posle dva, tri meseca, stablo se zbog težine izvalilo i deo tog istog stabla razbilo je prozor i uletelo u stan, gde je bila žena sa bebom. Nažalost, zbog ovakvih situacija, trebalo bi da puste stručne ljude da rade svoj posao – kaže naša sagovornica.

Pročitajte još:

Ipak, naglašavaju da su brojnija dobra iskustva sa građanima, koji im se često zahvale i daju ideje kako da zajednički doprinesu da priroda oko nas bude lepša.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike