Atomsko sklonište kod kule "Geneks" - mesto za novu zgradu: Da li će gradnja višespratnice ugroziti bezbednost građana?

15.04.2021

08:00 >> 07:19

0

Građani Novog Beograda strepe da će doći i do zagušenja” ovog dela prestonice, usled konstantnog zidanja i povećanog broja vozila na saobraćajnicama, ka

Atomsko sklonište kod kule "Geneks" - mesto za novu zgradu: Da li će gradnja višespratnice ugroziti bezbednost građana?
Copyright Geneks Profimedia

Ideja da se postojeće atomsko sklonište u Bloku 33, kod kule “Geneks” nadzida i sagradi višespratnica, izazvala je veliku buru među Novobeograđanima koji se pitaju da li će, u slučaju eventualnog rata, imati gde da se sakriju i hoće li njihova bezbednost biti ugrožena.

Pored toga, postavlja se pitanje da li sklonište, u slučaju vazdušnih napada, gubi status zaštite ako se nadzidi.

Građani Novog Beograda strepe da će doći i do “zagušenja” ovog dela prestonice, usled konstantnog zidanja i povećanog broja vozila na saobraćajnicama, kao i da više neće imati gde da parkiraju svoje automobile.

Promo/Urbanistički projekat BIRO 59

Kako JP “Skloništa” navode u planu, rekonstrukcijom i nadogradnjom formiraće će slobodnostojeći poslovni objekat, spratnosti P+VP+1+Ps, ukupne bruto građevinske površine 8.280 m2, od čega nadzemne 6.061 m2, sa 56 parking-mesta u podzemnoj garaži i 20 parking mesta na parceli.

Takođe, ovo preduzeće namerava da projekat realizuje sa odabranim ponuđačem, zbog čega je raspisalo javni poziv za prikupljanje ponuda za izvođenje radova.

Portal 24sedam je Javnom preduzeću “Skloništa” poslao 8. aprila pitanja vezano za ovaj projekat u Bloku 33, ali do objavljivanja teksta odgovore nismo dobili.

“Skloništa nisu projektovana za stanove”

Predstavnik UG “Bitka za Košutnjak” Dejan Jovanović Printscreen/N1

Prema rečima Dejana Jovanovića, predstavnika Udruženja građana “Bitka za Košutnjak”, ovaj projekat ne sme da prođe, jer skloništa nisu projektovana da nose konstrukciju stanova.

– Svuda u svetu atomska skloništa se smatraju nedodirljivim, jer kada imate jasno određenu oznaku za njih, neprijatelj ih neće gađati. Ali, njegova namena se gubi ukoliko se na njemu nadzidaju stanovi i kancelarije, zbog čega neprijatelj tada vidi objekat, tj. legitiman cilj za gađanje – rekao je Jovanović za 24sedam.

Promo/Urbanistički projekat BIRO 59

Kako on kaže, pored toga što sklonište nema građevinsku konstrukciju za nadziđivanje višespratnica, dodatna gradnja na Novom Beogradu napravila bi saobraćajni kolaps.

– Kada bi se nadziđivala sva skloništa Beograd bi se “ugušio”. Po Zakonu je za jedan stan neophodno da se obezbedi 1,1 parking-mesto, što znači da ukoliko u podzemnoj garaži nema dovoljno mesta, njihov broj se širi i na ulicu. Samim tim, ukoliko u prizemlju zgrade budu otvorene kockarnice, prodavnice ili kafići, potreba za parking-mestima se automatski povećava – objašnjava naš sagovornik.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Jovanović podvlači da je posebna zamka ovog projekta blizina kule “Geneks”, koja je pravljena u vremenu kada je bilo jako malo automobila na ulicama, te da kada proces privatizacije bude završen, one ne poseduju toliko veliki parking kao što bi trebalo da imaju.

– Grad ne rešava saobraćajni problem u Beogradu, već ga samo pogoršava. “Usko grlo” nisu samo broj parking-mesta, nego i kapacitet saobraćajnica i mostova, koji nemaju dovoljnu širinu, zbog čega je svaki dan kolaps, na primer, na Brankovom mostu – kaže on.

Pročitajte još

Naš sagovornik zaključuje da oni, kao udruženje građana, zahtevaju od nadležnih organa da se donese Odluka o zabrani izdavanje građevinske dozvole na pojedinim mestima, dok se ne nađe sistemsko rešenje za saobraćajni kolaps.

Nadogradnja bi ugrozila kvalitet života građana

U Inicijativi “Ne davimo Beograd” kažu da bi nadogradnja postojećeg skloništa u Bloku 33 smanjila količinu zelenih površina i kvalitet života građana.

– Ovim povodom biće organizovan komšijski sastanak u četvrtak, 5. aprila u 19 sati kako bismo podelili iskustva i porazgovarali o mogućim daljim koracima – poručili su iz “Ne davimo Beograd”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike