Autor stiže u Beograd: Čuveni ruski vajar završiće radove na spomeniku Stefanu Nemanji

03.11.2020

12:17 >> 07:16

0

Autor: Jovana Vrećo

Rukavišnjikov dolazi 12. novembra, uradiće završno patiniranje spomenika, koji bi trebalo da bude gotov do sredine decembra

Autor stiže u Beograd: Čuveni ruski vajar završiće radove na spomeniku Stefanu Nemanji
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Na Savskom trgu trenutno se radi na postavljanju kanalizacione crpne stanice, postavljaju se skele oko spomenika Stefanu Nemanji i očekuje se da se u narednih deset dana postavi skulptura, kada će 12. novembra čuveni ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov posetiti Beograd i uraditi završno patiniranje spomenika.

To je za, TV Prva, najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da bi spomenik do sredine decembra trebalo da bude potpuno završen.

On je rekao i da će otvaranje Savskog trga, čiji je završetak radova najavljen za kraj godine, biti spektakularno.

– To je velika stvar, 30.000 metara kvadratnih, od čega oko 20.000 pešačkih zona. Trg su radile španske arhitekte, trg je svetski – rekao je Vesić.

Podsetimo, početkom oktobra kamionima iz Moskve dopremljeni su poslednji delovi spomenika, koji će biti težak 72 tone. Postavljen je i vizantijski šlem koji krasi postament na kojem će se nalaziti spomenik, a u čijoj će se unutrašnjosti nalaziti reljefi koji oslikavaju najznačajnije događaje srpske istorije.

Takođe, sa spoljne strane šlema biće prikazani manastiri Studenica i Hilandar, dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike