Stigli poslednji delovi spomenika: Lik Stefana Nemanje zablistao na Savskom trgu (FOTO)

14.10.2020

15:06 >> 12:23

0

Autor: Jovana Vrećo

Monument, koji je izradio čuveni ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov, napravljen je u bronzi, visok 23 metra i težak 68 tona

Stigli poslednji delovi spomenika: Lik Stefana Nemanje zablistao na Savskom trgu (FOTO)
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Svi delovi monumentalnog spomenika Stefanu Nemanji dopremeljeni su iz Moskve i od danas se nalaze u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić objavio je na Fejsbuku da se nastavlja postavljanje spomenika kako bi se sredinom novembra ukrasio Savski trg.

– Spomenik Stefanu Nemanji biće visok 23 metra nad zemljom, a nalaziće se pet metara pod zemljom. Da bi monumentalni spomenik težine 72 tone bio stabilan uradili smo šipove na dubini od deset metara jednake onima koji se postavljaju kada se gradi sedmospratna zgrada. Spomenik će biti jedinstven kako po svojoj monumentalnosti tako i po tome što se statua neće nalaziti na klasičnom postamentu već na razbijenom vizantijskom šlemu. Šlem će biti muzej na otvorenom jer će sa unutrašnje strane biti obložen mozaicima sa scenama iz života Stefana Nemanje. Oko spomenika, na Trgu, nalaziće se 46 mlaznica, a spomenik će biti osvetljen posebnom rasvetom, kakvu do sada u Srbiji nismo videli – napisao je Vesić u svojoj objavi na Fejsbuku.

Статуа Стефана Немање допремљена је камионима из Москве. Сви делови монументалног споменика од данас се налазе у…

Posted by Горан Весић on Четвртак, 01. октобар 2020.

Spomenik, koji je izradio čuveni ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov, napravljen je u bronzi, visok 23 metra i težak 68 tona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike