Nakon šokantne slike labuda zaglavljenog u đubretu, istraživali smo ko treba da čisti đubre iz beogradskih reka

22.04.2022

07:15

0

Na priobaljima Save i Dunava svakodnevno se mogu videti sramotni prizori smeća

Nakon šokantne slike labuda zaglavljenog u đubretu, istraživali smo ko treba da čisti đubre iz beogradskih reka
Copyright 24sedam/ Goran Sivački/ATA Images/Printscreen

Prizori otpada oko beogradskih splavova i priobalja Dunava i Save postali su ružna svakodnevica svakog građanina srpske prestonica, a kap koja je prelila čaš je video-snimak koji je zabeležen kod Višnjičke banje, a na kome se vidi labud koji ne može da pliva od smeća.

U gomili otpada, mučena životinja ne može da se mrdne, tačnije bila je zarobljena u smeću pri obali Dunava. 

Pored nesrećnog labuda, u vodi plivaju plastične flaše, kese, konzerve, celofan...

Nažalost, ovo nije prvi put da je životinja žrtva ljudskog nemara, pa se tako poveća količina smeća može videti i na Savskom keju, oko beogradskih splavova. 

Upravo zbog toga, građani se pitaju ko je zadužen za čišćenje beogradskog priobalja - da li vlasnik plutajućeg objekta ili gradske službe?

Čija je dužnost da se čiste reke? 

Na sednici Skupštine grada Beograda početkom ove godine usvojena je odluka da će u buduće Javno preduzeće "Beogradvode" preuzeti obavezu da čisti i naplaćuje taksu od vlasnika plutajućih objekata, koji su prethodnih godina imali obavezu skupljanja smeća.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

- Javno preduzeće će kupiti brodove koji će sakupljati otpad sa vode i nakon toga ga sortirati kao što to rade drugi veliki gradovi. Očekujemo da će to biti mnogo efikasnije nego da tu obavezu ostavimo vlasnicima objekata, jer koliku god kaznu da im propišemo i naplatimo, to neće biti čisto. Zato ovu obavezu čišćenja sa vlasnika plutajućih objekata prebacujemo na gradsko javno preduzeće, a vlasnici će to plaćati po kvadratu - precizirao je tada zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako bi uticali na vlasnike ugostiteljskih objekata na rekama da povedu računa o higijeni, gradski odbornici su u junu 2021. usvojili Odluku o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda. 

Šta piše u zakonu?

U cilju kontrolisanja količine otpada koja na dnevnom nivou završi u gradskim rekama, kao i pravilnog održavanja ugostiteljskih objekata, kako piše u Zakonu o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, novčanom kaznom od 100.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup privredno društvo ili drugo pravno lice:

- ako ne organizuje i ne obezbedi obavljanje poslova radi obezbeđivanja bezbednosti plovidbe
- ako iz plovila ispusti, izlije ili izbaci u unutrašnje vode štetne predmete ili materije koji mogu prouzrokovati zagađivanje ili stvoriti prepreku ili opasnost za plovidbu
- ako usidri plovilo na plovnom putu

Kako piše u članu 267, novčanom kaznom od 200.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice:

- ako ne uređuje i ne održava plovnost i ne postavi objekte bezbednosti plovidbe na način da se obezbedi bezbedna plovidba u skladu sa utvrđenom kategorijom vodnog puta
- ako ne prijavi nadležnoj lučkoj kapetaniji početak radova u propisanom roku
- ako u luci obavlja delatnost koja ugrožava bezbednost ljudi, plovila, zagađuje životnu sredinu ili obavlja druge aktivnosti koje su u suprotnosti sa odredbama reda u luci 

Isto tako, preduzetnik će iz svog džepa morati da izvadi sumu od 50.000 do 500.000 dinara za prekršaj iz stava 1. člana 267. 

Prema članu 268, ovlašćeno pravno lice za tehničko održavanje državnih vodnih puteva, odnosno ovlašćeno pravno lice za tehničko održavanje državnih vodnih puteva na teritoriji autonomne pokrajine, kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara za sledeće prekršaje:  

- ako ne uređuje i ne održava plovnost i ne postavi objekte bezbednosti plovidbe na način da se obezbedi bezbedna plovidba u skladu sa utvrđenom kategorijom vodnog puta
- ako ne vodi evidenciju objekata bezbednosti plovidbe
- ako bez opravdanog razloga ne ukloni plovilo ili predmet sa plovnog puta po nalogu lučke kapetanije 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike