Neprijatni mirisi iz reka i nađubrenog zemljišta: Problem nestaje s padom temperature

14.10.2020

06:58 >> 15:14

0

Autor: Jovana Vrećo

U vrelim danima vetrovi doprinose prenošenju nesnosnih mirisa nastalih od isparavanja raspada organskih materija fekalnog nanosa, otpada...

Neprijatni mirisi iz reka i nađubrenog zemljišta: Problem nestaje s padom temperature
Copyright Profimedia

U gotovo svim delovima grada tokom letnjih meseci oseća se nesnosan miris, a zbog toplijeg vremena tako je bilo i većim delom septembra.

Oni koji žive najbliže Savi ili Dunavu, zbog neprijatnog mirisa, ne mogu ni da otvore prozore svojih domova.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje poručuju da ima nekoliko razloga za pojavu neprijatnih mirisa, a izvori su različiti.

– Konkretno, tokom trajanja vrelih talasa, sa stalnim porastom temperature, i dužim periodom bez padavina, dolazi do povlačenja vode reka Save i Dunava u pojedinim delovima njihovog toka, što dovodi do toga da deo obale, a posebno oni delovi gde se ulivaju kanalizacione vode iz kolektora, isparavaju u vazduh okoline – kažu iz Gradskog zavoda za javno zdralje.

Oni objašnjavaju da je ovaj problem dodatno izražen na manjim vodotokovima na teritoriji Beograda, npr. na Mirijevskom potoku i Topčiderskoj reci.

– Klimatski uslovi, pre svega visoka temperatura, pogoduju ubrzanom raspadu organske materije koja za posledicu ima nastajanje neprijatnih mirisa. Vetrovi doprinose prenošenju tih mirisa nastalih od isparavanja raspada organskih materija fekalnog i drugog priobalnog nanosa, kao što je otpad – kažu iz Zavoda.

Ističu da se, pored ovoga, na široj teritoriji grada nalaze mnogobrojna poljoprivredna dobra na kojima se đubri zemljište.

– Uglavnom je reč o prirodnim đubrivima (poreklom iz postojećih farmi koka, svinja i goveda) koja, posuta na velikim površinama, takođe, isparavaju na izuzetno visokim temperaturama i što takođe emituje tzv. „mirisne“ materije, takozvane lako isparljive – objašnjavaju oni i dodaju da ne treba zanemariti ni urbane zone grada, gde se u pojedinim delovima može u određenom periodu osetiti i neprijatan miris urina.
Važno

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje poručuju da je važno obavestiti stanovništvo da, iako ima neprijatnog mirisa, to nisu materije koje potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti je reč o toksičnim gasovima.

– Trajanje je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika neprijatni mirisi nestaju – naglašavaju nadležni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike