Uručene Nagrade grada Beograda u Sava centru: Među dobitnicima brojni glumci, muzičari, umetnici... (FOTO)

19.04.2021

08:13 >> 11:34

0

Nagrade za 2019. godinu zbog epidemiološke situacije usled epidemije koronavirusa nisu mogle biti dodeljene prošle godine

Uručene Nagrade grada Beograda u Sava centru: Među dobitnicima brojni glumci, muzičari, umetnici... (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U beogradskom Centru “Sava” u 12 sati je počelo svečano uručenje Nagrade grada Beograda za 2019. i Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević za 2020. godinu.

Manifestacija je počela pesmom dvojice muzičara, braće blizanaca, Radiše i Ratka Teofilovića, a nagrade uručuju predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević i gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić.

– Velika mi je čast što sam danas, 19. aprila, ovde pred vama i što vam se obraćam na dan kada su Knezu Mihailu Obrenoviću na Kalemegdanskoj tvrđavi predati ključevi grada. Beograd je ponosan na svoju istoriju i nikad je neće zaboraviti. On je danas moderna evropska prestonica, a glavni grad pre svega čine ljudi i ono što oni čnine za nje. Uvaženi dobitnici su mnogo uradili za grad u prethodne dve godine – kaže Radojičić.

Foto: 24sedam/L. Đ. T.

Povodom svečane dodele okupljenim građanima se obratio i književnik Novica Antić.

– Skoro već 60 godina živim u ovom gradu, nikada ga nisam napustio i u najtežim trenucima mi to nije palo na pamet. Živim i pamtim. Pamtim velike poplave, požare, proslave, bune, tuge, i pobede ovoga grada. Prošle godine u ovo doba, sedeli smo zaključani, uplašeni, zbunjeni. Sada već znamo kako da se borimo. Ovaj grad ponovo podiže glavu, jači je od vremena, a mi, ljudi, smo jedno malo zrno dunavskog pesma, koje zasija i opet ode u tamu, a ovaj grad svetli kao zlatni Kališ u kojem smo mi čestice njegovog života. Mi u sebi i za sebe treba da kažemo “Neka živi Beograd!” – rekao je Antić.

Takođe, čestitke svim dobitnicima je uputio i Nikodijević.

24sedam/Katarina Mihajlović

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da je 16. aprila 876. prvi put pomenuto ime grada kao Beograda u pismu pape Jovana Osmog, a da je 19. aprila 1867. godine Ali Riza-paša predao ključeve grada Beograda knezu Mihajlu Obrenoviću, tako da je Beograd ponovo postao srpski grad.

– Spajajući ta dva datuma slavimo dane grada i tada se dešavaju mnoge aktivnosti. Najvažnija je danas kada će dobitnici nagrada Grada Beograda prvi put dobiti nagradu despot Stefan Lazarević – rekao je Vesić.

Naveo je da je despot Stefan Lazarević najznačajniji srpski vladar, jer je početkom 15. veka Beograd proglasio glavnim gradom Srbije.

24sedam/Katarina Mihajlović

Nagrade za 2019. godinu zbog epidemiološke situacije usled epidemije koronavirusa nisu mogle biti dodeljene prošle godine, a u oblasti filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo ta nagrada biće uručena glumcu Milošu Bikoviću za ulogu Vuka Majevskog u filmu “Balkanska međa” i ulogu Griše u filmu “Sluga”.

U oblasti pozorišno stvaralaštvo nagrađen je Svetislav Goncić za ulogu “Čovek u fotelji” u predstavi “Brodvejske vragolije”, a u oblasti književnost i prevodno stvaralaštvo Novica Antić za prevod Velika (post) sovjetska enciklopedija – Nikolaj Koljada.

Kada je u pitanju likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelni i prošireni mediji nagrađen je vajar i dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Goran Čpajak, a u oblasti muzika i muzičko-scensko stvaralaštvo prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović za ideju, realizaciju i izvođenje koncerta “Velikani španskog muzičkog pera”.

24sedam/Katarina Mihajlović

U oblasti društvene i humanističke nauke nagrađen je Dragan Simeunović za delo “Istorija srpske političke misli”, u oblasti prirodne i tehničke nauke Slavenko M. Stojadinović i Vidosav D. Majstorović, a kada je u pitanju pronalazaštvo nagrađena je Zorica Dulović za pronalazak “Sistem za pretvaranje sunčeve energije u električnu”.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine nagrađeni su Ivan Paunović, Aleksandar Diklić i Vladan Živaljević, a kada je u pitanju rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine nagrađen je tim za trombektomije Klinickog centra Srbije na čelu s Markom Ercegovcem i Ivanom Vukašinovićem.

U oblasti arhitektura i urbanizam nagrađeni su Zorica Savičić i Zoran Dmitrović za prostorno rešenje Trga Republike u Beogradu, a u oblasti poljoprivreda porodično poljoprivredno gazdinstvo Aleksandra Ljubojevića iz obrenovačkog naselje Grabovac.

24sedam/Katarina Mihajlović

U novinarstvu je nagrađen Zoran LJ. Nikolić, u obrazovanju nastavnica muzičke kulture u OŠ “Vasa Pelagić” Aleksandra Stanković, a u sportu Tijana Bogdanović za osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u tekvondu 2019. godine i zlatne medalje na Gran priju.

U oblasti zaštita životne sredine nagrađena je Marina Drndarski za dugogodišnje angažovanje i organizovanje učenika u okviru sekcije, a potom i nevladine organizacije “Eko-musketari”, dok je za herojsko delo nagrađen komandir policijske stanice Zvezdara Ivan Vučetić, za intervenciju u Ulcinjskoj ulici gde je spasao dva ljudska života, među kojima i život bebe stare sedam meseci.

Nagrada za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nije dodeljena, a specijalnim priznanjem za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd nagrađeni su Slobodan Nakarada, Senka Ristivojević i Dejan Sretenović za realizaciju izložbe “Čistač” Marine Abramović.

24sedam/Katarina Mihajlović

Kada je u pitanju Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2019. godinu, u oblasti nauke nagrada nije dodeljena, a u oblasti umetnosti nagrađena je sopran Jovana Lazić.

Dobitnici Nagrade grada Beograda “Svetislav Stojanović” za 2019. godinu su radnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Zvezdara Aleksandar Marković i Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd.

Prema odluci Skupštine grada, Nagrada grada Beograda od ove godine nosi ime despota Stefana Lazarevića.

Dobitnik Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević za 2020. godinu u oblasti književnost i prevodno stvaralaštvo je pisac Igor Marojević za knjigu “Ostaci sveta”, a za pozorišno stvaralaštvo reditelj Boris Liješević za režiju predstave “Čitač”.

U oblasti filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo nije bilo kandidata, a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelni i prošireni mediji nagrađen je Rajko R. Karišić za izložbu fotografija “Fotografije – retrospektiva Rajka R. Karišića”.

24sedam/Katarina Mihajlović

U oblasti muzika i muzičko-scensko stvaralaštvo nagrađen je violončelista Nemanja Stanković za kompakt diks “Tragovi”, u oblasti društvene i humanističke nauke Boris Milosavljević za delo “Beogradski rodoslovi”, dok u oblasti prirodne i tehničke nauke nagrada nije dodeljena.

Kada je u pitanju pronalazaštvo, nagrađeni su Aleksandar Marinković, Tihomir Kovačević, Jelena Rusmirović, Saša Brzić, Jovica Nešić, Aleksandra Božić i Marina Stamenović za pronazak “Postupak dobijanja kompozita na bazi poliesterske smole iz otpadne pet ambalaže i oksidovanog praha iz industrije optičkih stakala za primenu u građevinarstvu, industriji i rudarstvu”.

Pročitajte još

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine nagrađene su Branislava Savić, Sanja Mitrović i Tanja Jovanović, a za rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine Tatjana Stanojković.

U oblasti arhitektura i urbanizam nije bilo kandidata, a u oblasti poljoprivreda nagrađeno je porodično poljoprivredno gazdinstvo Dušana Ðorđevića iz Kamendola, u opštini Grocka.

U novinarstvu je nagrađen Živorad Nikolić, a u obrazovanju profesorke XIV beogradske gimnazije Lidija Županić Šuica i Maja Keskinov.

24sedam/Katarina Mihajlović

Kada je u pitanju sport, nagrađen je Nemanja Majdov za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u džudou i bronzane medalje na Svetskom mastersu 2020. godine.

Za zaštitu životne sredine nagrada nije dodeljena, a za herojsko delo nagrađen je taksista Branko Antić za pokretanje akcije besplatnog taksi prevoza za medicinske radnike tokom vanrednog stanja.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrađen je pisac Milovan Vitezović, a specijalnim priznanjem za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd nagrađene su Ivana Pejoski i Milena Stanišić za organizaciju inauguracionog koncerta proslave Svetskog dana harfe.

Kada je u pitanju Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2020. godinu u oblasti nauke nagrađen je Dušan Z. Nikolić, a u oblasti umetnosti kvartet Jana Čubrilović, Jelena Tutić, Irina Pejoski i Korana Čiča-Potkonjak za izvođenje kompozicije “San, svetlost, kretanje”.

Dobitnici Nagrade grada Beograda “Svetislav Stojanović” za 2020. godinu su radnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Košutnjak Nebojša Baroj i Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike