Proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda za 2019. i 2020. godinu: Među nagrađenima su poznati glumci i sportisti

16.04.2021

13:05 >> 13:15

0

Autor: Jovana Vrećo

Dani Beograda se ove godine održavaju pod sloganom Kultura je pobednik i trajaće do 19. aprila

Proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda za 2019. i 2020. godinu: Među nagrađenima su poznati glumci i sportisti
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Povodom Dana Beograda, danas je u Starom dvoru održana svečana sednica na kojoj su saopštena imena dobitnika Nagrade grada Beograda za 2019. godinu i Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević za 2020. godinu.

Među nagrađenima su glumac Miloš Biković za ulogu Vuka Majevskog u filmu “Balkanska međa” i ulogu Griše u filmu “Sluga”, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović za ideju, realizaciju i izvođenje koncerta “Velikani španskog muzičkog pera”…

U oblasti sporta nagrađeni su Tijana Bogdanović za osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u tekvondu 2019. godine i osvajanje zlatne medalje na Gran-priju i Nemanja Majdov za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u džudu i bronzane medalje na Svetskom mastersu 2020. godine.

Među nagrađenima su i Svetislav Goncić za ulogu Čovek u fotelji u predstavi “Brodvejske vragolije”, pisac Milovan Vitezović za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda…

Tanjug/Sava Radovanović

Nagrade grada Beograda prošle godine nisu mogle da budu dodeljene zbog epidemije koronavirusa, a prema odluci Skupštine grada ta nagrada od ove godine nosi ime despota Stefana Lazarevića.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je podsetio da je prethodna godina bila teška zbog epidemije koronavirusa i dodao da je uspeh što ove godine “Dane Beograda” dočekujemo u relaksiranijoj atmosferi nego prošle godine.

– To smo uspeli zahvaljujući pre svega odgovornom, ozbiljnom, liderskom ponašanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade. Naravno, pandemija je još uvek prisutna i moramo da budemo oprezni – rekao je Radojičić.

Tanjug/Sava Radovanović

Podsetio je da se “Dani Beograda” ove godine održavaju pod sloganom “Kultura je pobednik” i da će trajati do 19. aprila.

Pozvao je sve sugrađane da posete manifestaciju, ali i ukazao da je zdravlje na prvom mestu, te apelovao na sve da i dalje nastave da se pridržavaju epidemioloških mera.

Skupština grada Beograda ove godine 18. put dodeljuje nagrade Grada kojima odlikuje najbolje među nama u 20 različitih oblasti, rekao je predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević, i dodao da je i ove godine Komisija za dodelu nagrada grada Beograda, sastavljena od najeminentnijih stručnjaka, obavila izuzetno odgovoran posao.

Pročitajte još:

– Trebalo je od velikog broja nominacija napraviti prvo uži, a zatim i konačan izbor najboljih među velikim brojem izuzetnih pojedinaca – dodao je Nikodijević.

“Dani Beograda” se, inače, održavaju od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana Osmog prvi put pomenuto slovensko ime Beograd, i 19. april 1867. godine, kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike