Sećanje na važan datum za Beograd: Položeno cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva grada (FOTO)

15.04.2022

11:00

0

Pre čina polaganja cveća, glumci Omladinskog pozorišta "Dadov" odigrali su scenu predaje ključeva i podsetili na istorijske okolnosti ovog istorijskog događaja kada je Beograd postao slobodan grad

Sećanje na važan datum za Beograd: Položeno cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva grada (FOTO)
e250480b522f8d8f30fd4d40fb4de0ab_1218906124 - Copyright Beoinfo

U okviru obeležavanja "Dana Beograda" predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, položio je danas cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću na Kalemegdanu.

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, prethodno je Knez Mihailovom ulicom prošla svečana povorka predvođena kadetima Vojne gimnazije, koji su nosili zastave Grada Beograda, zatim Policijskim orkestrom, predstavnicima Gradske uprave, Konjičke brigade policije i najzad članovima Istorijskog društva, koji su nosili odeću Beograđana iz 19. veka.

Beoinfo
 

Pre čina polaganja cveća, glumci Omladinskog pozorišta "Dadov" odigrali su scenu predaje ključeva i podsetili na istorijske okolnosti ovog istorijskog događaja kada je Beograd postao slobodan grad.

Nikodijević je podsetio da se "Dani Beograda" već 20. put zaredom obeležavaju od 16. do 19. aprila i da je ta manifestacija postala omiljena kod svih stanovnika glavnog grada.

- Trudimo se da u tom periodu svim Beograđanima i posetiocima našeg grada predstavimo ne samo dva važna datuma iz istorije Beograda - prvo pominjanje slovenskog imena Beograd 878. godine i predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, već i da se setimo čitave sjajne i bogate istorije našeg glavnog grada - kazao je Nikodijević.

Ovo je prilika, ističe, da spomenemo mnoge poznate ličnosti koje su se borile za slobodu Beograda, mnoge velike umove koji su proneli slavu Beograda u čitavom svetu i da podsetimo naše sugrađane na tu slavnu istoriju.

- Zato nastojimo da za građane obezbedimo što veći broj manifestacija i događaja koji će ih upoznati sa zajedničkom istorijom. Drago mi je što Beograđani masovno prisustvuju ovim manifestacijama, baš kao i stranci koji se tada zateknu u našem gradu, -rekao je Nikodijević.

On je pozvao sve sugrađane da zajedno čuvamo uspomenu na heroje Beograda i zahvalio glumcima Omladinskog pozorišta „Dadov” na istorijskom času koji su priredili za sve koji su danas bili na Beogradskoj tvrđavi.

To je bilo prisećanje na vreme kada su se naši preci borili za slobodu protiv turske okupacije i ne treba zaboraviti da je to početak procvata Beograda i njegovog najvećeg razvitka u modernoj istoriji Srbije. Moramo biti dostojni naslednici naših predaka, čuvati i unapređivati Beograd u godinama pred nama i želim da i naši naslednici u vekovima pred nama dostojno slave i obeležavaju slavno ime Beograda, naveo je Nikodijević.

Na mestu na kome je položeno cveće, poslednji upravnik tvrđave Ali Riza-paša je 1867. godine predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci.

Po predaji ključeva, na istom mestu pročitan je i ferman sultana Abdula Azisa, kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate na upravljanje knezu Mihailu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike