Jedan frižider ostavio je četiri porodice bez doma: Svako u svom stanu ima "tempirane bombe", a evo kada ih se najviše treba plašiti!

19.04.2022

17:30

0

Jeziv požar na Karaburmi pokrenuo je pitanja sigurnosti građana u sopstvenim domovima i potencijalnog rizika od električnih uređaja

Jedan frižider ostavio je četiri porodice bez doma: Svako u svom stanu ima "tempirane bombe", a evo kada ih se najviše treba plašiti!
pozar karaburma 1904 2022 (5) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Jeziv požar koji je u petak, 16. aprila, uništio domove četiri porodice u Ulici husinskih rudara na Karaburmi, a čiji je uzrok, prema prvim informacijama, neispravna instalacija na frižideru, pokrenuo je pitanja sigurnosti građana u sopstvenim domovima i potencijalnog rizika od električnih uređaja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

I dok smo ranije čuli i svedočili o nesrećama koje su izazivali bojleri, šporeti, a naročito plinske boce, ovaj slučaj je specifičan jer je, kako je za 24sedam rekao beogradski električar Dejan Šparavalo, u pitanju frižider.

- Najveći i najčešći problem se dešava na mestu spoja. Svugde gde je loš kontakt između odvodnog i dovodnog dela dolazi do grejanja i mikrovarničenja koje potom progresivno raste. Međutim, sve ovo se više odnosi  na jače potrošače, poput bojlera, šporeta, a frižider nije veliki potrošač i zato je ovo zanimljivo. Njegov motor samo u startu povuče jaču struju, u piku, i to kratko traje, a potom radi s veoma malom jačinom i potrošnjom - objašnjava on.

Na pitanje šta može da dovede do toga da kvar na frižideru napravi požar, električar objašnjava da je tu potrebno da taj uređaj postane jači potrošač, te pretpostavlja da je u pomenutom slučaju problem bio u instalacijama.

- Namotaji motora uređaja mogu da dovedu do toga. Na primer, on "vuče" enormnu struju, a s druge strane tu je struja koja ga hladi. Da ne bi "vukao" toliko, on utiče na to da se cela instalacija greje, i tu se dešava drugi problem. Tada nastaje paljenje samih provodnika, te može da dođe do usijanja - objašnjava on.

Kako naš sagovornik navodi, svaki sugrađanin u svom stanu ima "tempirane bombe".

- TA peć, rerna, grejalica, bojler, pegla... sve što troši više od dva kilovata. Svi potrošači koji imaju više od kilovat i po smatraju se većim potrošačima. Oni mogu da izazovu veliko opterećenje na instalaciji koje bi moglo da na njoj izazove zapaljenje - dodaje on.

Izgorelo, a nevidljivo

Prema rečima našeg sagovornika, električari se često susreći sa izgorelim ili istopljenim utičnicama.

- Gospođa koja me je pozvala rekla mi je kako već danima oseća miris istopljene plastike. Kada sam izašao na teren video sam da je izolacija skroz izgorela, samo su žice ostale u zidu - ispričao je on.

Pravilno rukovanje električnim aparatima u domaćinstvu

Kako se navodi na sajtu Elektroprivrede Srbije, na tržištu se često nude neatestirani proizvodi koji nisu u skladu sa propisima i standardima.

- Običino se radi o različitim tipovima električnih grejalica, roštilja, aparata za kuvanje kafe, lampi, fenova... Privučeni niskom cenom, atraktivnim dizajnom, zvučnim nazivom i agresivnom reklamom, bez ikakve provere i saveta stručnjaka, kupovinom ovakvih uređaja izlažete sebe i okolinu opasnosti od strujnog udara i požara - navodi se na sajtu.

Takođe, tu objašnjavaju i kako da se građani zaštite.

- Svi aparati koje upotrebljavate u domaćinstvu (usisivač, pegla, veš-mašina, mikser...), moraju imati specijalnu zaštitnu izolaciju i kućišta koja onemogućavaju dodir sa delovima pod naponom;

Pixabay
 

- Prilikom rukovanja treba da stojite na suvim podlogama od gume, plastike ili drveta;

- Kućne električne instalacije moraju biti propisno izvedene (zaštitno uzemljenje, tzv. nulovanje);

- Povremeno kontrolišite osigurače, pregorele uloške menjajte isključivo originalnim i novim - nije dobro stavljati nekakve žice, licne i slično;

- Popravke na električnim aparatima i instalacijama poveravajte samo ovlašćenim stručnim osobama;

- Svi dovodni kablovi do uređaja moraju biti sa neoštećenom izolacijom, a utičnice i prekidači ispravni i bez mehaničkih i termičkih oštećenja;

- U prostorijama u kojima je veća vlaga, veća je i opasnost od strujnog udara.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Podsetimo, u požaru koji je u noći između petka i subote izbio na Karaburmi Ulici husinjskih rudara 24 izgorela su četiri stana.

Vatra je izbila u jednom stanu na potkrovlju, a odatle se proširila na krov i ceo sprat, zbog čega su četiri porodice ostale bez krova nad glavom, ali i svih stvari koje su im se zatekle u stanovima.

Svi stanari su brzo evakuisani. Vidno potresene komšije ističu da u njihovoj zgradi nikada nije bilo problema, a kamoli ovakve nesreće.

Građani koji žele da pomognu porodicama kojima su stanovi izgoreli, novac mogu da doniraju na broj računa stambene zajednice: 200-3005980101033-24.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike