Dvodecenijski san: Zašto Beograđani do najbližeg akva parka moraju da pređu bar 30 kilometara

05.11.2020

18:00 >> 12:12

0

Izgradnja u Bloku 44 stala pre 14 godine, ne nazire se rešenje, a građani prestonice za uživanje u vodenim čarolijama i dalje moraju da putuju do Jakova, Ja

Dvodecenijski san: Zašto Beograđani do najbližeg akva parka moraju da pređu bar 30 kilometara
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Gradilište akva parka u novobeogradskom Bloku 44 napušteno je od 2006. godine kada su prvi investitori, košarkaška legenda Žarko Paspalj i Vladimir Janković, odustali od projekta. Zbog čega u prestonici još ne postoji vodeni park i da li će započeta građevina biti završena rešavaće, najverovatnije, Skupština grada.

U međuvremenu, već gotovo dve decenije Beograđani moraju da sednu u automobile da bi u vrelim letnjim danima porodično uživali u čarima vodene zabave. Najbliži vodeni park je u Jakovu, udaljenom od centra grada oko 32 kilometra, a kada će stanari prestonice dobiti akva park, kao što ga imaju i stanovnici Jagodine, Sokobanje, Aranđelovca i Bačkog Petrovca, još je nepoznato.

O vodenom parku svojevremeno se oglasio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je istakao da Beogradu treba akva park, kao i da će raspisati tender za isti i da će “konačno rešiti taj problem”.

Satelitski snimak vodenog parka Printscreen/Google Earth

Dodao je da će takav sadržaj povećati atraktivnost tog dela grada i istakao da postoje zainteresovane kompanije koje bi gradile akva park, budući da to ne može da radi Grad.

Grad Beograd je 2010. pokušao da povrati zemljište pošto nije privedeno nameni, ali se to, ipak, nije dogodilo. Po prvobitnom Paspaljevom i Jankovićevom projektu bila je predviđena izgradnja 11 bazena, 21 tobogana različitih veličina, 6.500 kvadrata vodenih površina, kao i izgradnja najvišeg tobogana “kamikaze” u Evropi (20 metara) i najvećeg zatvorenog bazena, takođe u Evropi, od 1.600 kvadrata.

Pročitajte još: Traženje parking mesta više neće biti problem: U planu izgradnja podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici

Takođe, zamenik gradonačelnika je naveo da je zemljište pre 15 godina izdato firmi koja je trebalo da gradi vodeni park, ali je otišla u stečaj.

Više od jedne decenije, atraktivna lokacija stoji zapuštena i obrasla korovom sa nekoliko do pola izgrađenih objekata u kojima se povremeno skupljaju beskućnici.

Mnogi od Novobeograđana maštali su da će bar njihova deca, koja su se u prvoj polovini prve decenije 2000-ih rađala, dočekati brčkanje nadomak kućog praga, ali su i oni u međuvremenu porasli. Tako se san o akva parku već preneo “s kolena na koleno”, na novu generaciju. koja odrasta u dvomilionskom gradu i iz njega mora da “potegne” bar 32 kilometra da bi uživala u vodenim čarolijama.

Pitanje isplativosti celokupnog projekta

Ilustracija/Pixabay

Povodom izgradnje vodenog parka, poteže se i pitanje isplativnosti celokupnog projekta. Da bi jedan veći park funkcionisao njegova godišnja sezona mora trajati minimum pet meseci, što potvrđuju primeri iz Grčke i Turske, čija klima dozvoljava dugačku radnu sezonu. Međutim, to nije slučaj sa Srbijom, gde sezona traje tri do četiri meseca, zbog čega sredstva uložena u investiranje ne brzo i lako da se povrate u kratkom vremenskom intervalu, kako bi projekat mogao da nastavi sa radom i prihodima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike