Beograd pamti šesti april: "Danas odajemo počast nastradalima i čuvamo sećanje na herojstvo poginulih"

06.04.2022

08:58

0

Gradonačelnik Zoran Radojičić je izjavio da sećanjem na ovaj dan čuvamo uspomenu na sve hrabre ljude koji su dali svoje živote tokom Drugog svetskog rata

Beograd pamti šesti april: "Danas odajemo počast nastradalima i čuvamo sećanje na herojstvo poginulih"
Zoran Radojicic, gradonacelnik Beograda (18) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je povodom 6. aprila, dana kada je 1941. godine bombardovan Beograd, izjavio da sećanjem na ovaj dan čuvamo uspomenu na sve hrabre ljude koji su dali svoje živote tokom Drugog svetskog rata. 


- Na današnji dan, pre 81 godinu, bez zvanične objave rata, nacistička Nemačka je započela bombardovanje Beograda, čime je tadašnja Kraljevina Jugoslavija ušla u Drugi svetski rat. Njihove vazdušne snage su bombardovale naš grad u četiri naleta, 6. i 7. aprila. Tačan broj žrtava koje su izgubile živote u agresiji nikada nije utvrđen, ali je procenjeno da taj broj iznosi između 2.200 i 4.000 - rekao je gradonačelnik Radojičić.

Naglasio je da danas čuvamo uspomenu na sve ljude koji su svoje živote dali tokom Drugog svetskog rata, kako bismo mi danas imali slobodu.

- Odajemo počast nastradalima i čuvamo sećanje na herojstvo poginulih - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je ovo razaranje Beograda znatno promenilo istoriju i dalji razvoj grada. 


- Izgoreo je Most kralja Aleksandra i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu sa više od 350.000 knjiga. Uništeni su brojni verski i obrazovni objekti, skloništa, bolnice. Ali, i posle ovog, kao i posle svakog napada, Beograd je uspeo da se uspravi,  da nastavi putem razvoja i ostane grad slobodarskog duha otvoren prema svima - istakao je Radojičić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike