Rekonstrukcija bombardovane Narodne biblioteke! Na temeljima stare zgrade niče memorijalni park mermernih knjiga i rascvetale oaze (FOTO)

17.02.2022

18:45

0

Da se na tom mestu ne gradi novi objekat nego da se ostaci zgrade sačuvaju i predstave odlučeno je još 2017. godine

Rekonstrukcija bombardovane Narodne biblioteke! Na temeljima stare zgrade niče memorijalni park mermernih knjiga i rascvetale oaze (FOTO)
Memorijalni centar, Kosančićev venac Beoinfo - Copyright Promo/Grad Beograd

Na temeljima nekadašnje Narodne biblioteke Srbije, koja je tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. sravnjena sa zemljom, trebalo bi da nikne Memorijalni park, a radovi će započeti već početkom naredne godine. 

Da se na tom mestu ne gradi novi objekat nego da se ostaci zgrade sačuvaju i predstave odlučeno je još 2017. godine, kada je prvi put pokrenuta priča o ovom objektu koji je stacioniran na Kosančićevom vencu. 

Od toga je prošlo pet godina, a da će na mestu nekadašnjeg hrama pisane reči nići Memorijalni park, za 24sedam potvrdio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić

- Radovi na izgradnji Memorijalnog parka započeće početkom 2023., a ove godine je planirano da se pribavi građevinska dozvola i formira dokumentacija za javnu nabavku za izvođenje radova - rekao je Stojčić. 

Na pitanje zbog čega je početak gradnje ovog parka potrajao pet godina, glavni gradski urbanista kaže da je taj proces kočio Plan detaljne regulacije (PDR). 

- Bilo je neophodno da se za ovu parcelu na Kosančićevom vencu dopuni PDR, kojim bi se omogućila izgradnja Memorijalnog parka, a da se ostavi mogućnost i za izgradnju objekta koji bi se uklopio u urbanistički koncept ovog dela Beograda, ali, naravno, kroz obavezan konkurs - objašnjava on.

Stojčić za 24sedam ističe da je PDR prilagođen, te da su sada otklonjene sve prepreke kako bi se dobila građevinska dozvola za izgradnju Memorijalnog parka.

- Takođe, prema prvim procenama izgradnja Memorijalnog parka bi koštala oko 60 miliona dinara - zaključio je glavni gradski urbanista.

Idejno rešenje Borisa Podreke

Promo/Grad Beograd
 

Prema autentičnom idejnom rešenju austrijskog arhitekte Borisa Podreke, biće sređen prostor Narodne biblioteke Srbije uništene u bombardovanju Beograda 1941. godine. 

Njegovo rešenje ne predviđa gradnju novog objekta nego praktično nudi parterno uređenje.

Temelji Narodne biblioteke, prema Podrekinom idejnom rešenju, u celosti će biti očuvani i uklopljeni u budući memorijal oivičen ulicama Kosančićev venac i Srebrenička. Njegova zamisao nije bila da rekonstruiše prošlost, već da "posetiocima ponudi novi prostor u duhu sadašnjosti".

Kako će izgledati spomen-park?

Promo/Grad Beograd
 

U spomen-park ulaziće se iz ulice Kosančićev venac. Pođemo li nadesno, naići ćemo na malu tribinu, predviđenu za predah učeničkih ekskurzija i turističkih tura koje će ovde od svojih vodiča moći da saznaju istorijat Narodne biblioteke. 

Na nivou iznad tribine biće crni betonski monoliti od razbacanih knjiga – groblje znanja i simbol smrti, vidljiv i onima koji prostor budu posmatrali izvan kompleksa, kroz horizontalni otvor na zidu od grubog betona. Oni će pogledom dosezati i do suprotnog kraja memorijala - cvetnog vrta koji je za Podreku, kako kaže, obeležje životne radosti.

Šetači će se, od crnih knjiga do rascvetale oaze, spuštati rampom. Kad pogled osveže raskošnim šarenilom, stepenicama će moći da se vrate na višu etažu, gde će biti smešten mali trg koji će sadržati klupe i minijaturnu fontanu, a u blizini će biti i aluminijumska informativna tabla sa izlivenim fotografijama.

Dan kada je spaljena pisana reč Srbije 

Zgrada biblioteke na Kosančićevom vencu pogođena je 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda i veliki deo knjižnog fonda je tada uništen.

Uništen je knjižni fond od oko 500.000 svezaka, kao i zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i povelje (12–17. vek), kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, zbirke od 4.000 naslova časopisa i 1.800 naslova novina, zatim značajna i nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije (Lukijan Mušicki, Vuk Karadžić, Đura Daničić, Pavel Šafarik). Osim toga, nestali su svi inventari i katalozi.

U aprilu 1946. godine biblioteka dobija zgradu nekadašnjeg hotela "Srpska kruna" na kraju Knez Mihailove ulice, gde se danas nalazi Biblioteka grada Beograda. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike