Da li ste znali? Gardoš kula - simbol Zemuna o kom postoji niz zabluda, počev od imena (FOTO)

09.04.2022

08:02

1

Sagrađena od cigle i opeke, prkosi vremenu i predstavlja jedan od poslednjih tragova nekada moćnog Austrougarskog carstva na tlu današnje Srbije

Da li ste znali? Gardoš kula - simbol Zemuna o kom postoji niz zabluda, počev od imena (FOTO)
gardoš 24sedam goran sivački (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Zemuna i mesto koje obavezno obiđu svi turisti - Gardoš kula, decenijama unazad, pa čak i među Zemuncima, budi niz zabluda, počev od imena.

Sagrađena od cigle i opeke, prkosi vremenu i predstavlja jedan od poslednjih tragova nekada moćnog Austrougarskog carstva na tlu današnje Srbije – Gardoš kula ili, kako Zemunci vole da je zovu – kula Sibinjanin Janka. Pored toga što su istorijski oba naziva pogrešna, još neke greške se vezuju za ovaj objekat.

24sedam/Goran Sivački
 

Kulu koja se već decenijama kao stražar uzdiže iznad Zemuna izgradile su mađarske vlasti 1896. godine u čast proslave hiljadugodišnje vladavine na ovim prostorima. Odatle i potiče pravo ime ove građevine – Milenijumska kula.

Gradnja kule je završena 5. avgusta 1986. godine, a 15 dana kasnije je bilo i njeno svečano otvaranje.

Ako pitate Zemunce, oni će vam reći da je to mesto za izgradnju kule izabrano zato što je njihov grad u to vreme bio najjužnija tačka carstva, te da su upravo na tom mestu Ugari želeli da podignu četiri kule na četiri strane sveta. Međutim, to je samo donekle tačno.

24sedam/Goran Sivački
 

Milenijumska kula zapravo je jedan od sedam spomenika potpuno različite arhitekture kojim je Ugarska htela da obeleži svoju hiljadugodišnju državnost. Naime, prema legendi, Mađarska je nastala spajanjem sedam plemena, pa je zbog toga bilo simbolički važno podići i sedam spomenika.

Dva posvećena ovoj godišnjici izgrađena su u Mađarskoj, u gradovima Opustaser i Panonhalm, dva u današnjoj Slovačkoj u gradovima Nitra i Devin, jedan u Ukrajini, kod grada Muhatčevo, jedan u Rumuniji, kod Baroševa, i ovaj sedmi - Zemunska kula, koji i jeste bio najjužnije. Centralni Milenijumski spomenik podignut je u Budimpešti i nalazi se na Trgu heroja.

24sedam/Goran Sivački
 

Misterije

O ovom mestu su decenijama unazad isprepredane misteriozne priče. Jedna od njih je i legenda da se iz podruma Milenijumske kule tunelom, koji ide ispod Dunava, može doći do tvrđave na Kalemegdanu.

Foto:24sedam/ Goran Sivački
 

Drugi mit govori o imenu koje je česta tema priča ovdašnjih Zemunaca. Naime, pre nego  Milenijumska ili čak i Gardoš kula, žitelji će vam reći da se ona zove kula Sibinjanin Janka.

Ovaj mađarski vitez, koji se zapravo zvao Janoš Hunjadi, 1456. godine pobedio je Tursko carstvo i odbranio Beograd i tako ostvario najveću pobedu hrišćana nad Osmanlijama u 15. veku. Samo tri nedelje po okončanju bitke, Hunjadi je umro od posledica kuge, a prema priči, to se desilo baš u jednoj od kula srednjovekovne tvrđave na Gardošu. Ipak, s obzirom na to da se ovo sve dešavalo 440 godina pre zidanja Milenijumske kule, jasno je da Sibinjanin Janko sa njom nema nikakve veze, ali je njegov kult u narodu bio toliko jak da su mađarsku kulu Srbi nazvali po njemu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike