Vedran je car! Ovaj momak sa Kalenić pijace vraća veru u ljude! (FOTO)

24.03.2022

17:30 >> 18:12

0

Mnoge je sramota da pitaju, ali mi prepoznamo da nemaju para, kaže naš sagovornik

Vedran je car! Ovaj momak sa Kalenić pijace vraća veru u ljude! (FOTO)
kalenić pijaca 4 - Copyright 24sedam/M.P.

Ako su u nečemu Srbi složni, onda je to humanost. Upravo jedan takav gest naterao nas je na put ka Kalenić pijaci.

Naime, na Tviteru se pojavila jedna fotografija s natpisom: "Ukoliko nemate novac da kupite ribu, javite se radniku i dobićete besplatan obrok." 

Već na samom ulazu na pijacu, uverili smo se da zaista ima istine u objavi i da su Vedran i njegov tim uveliko prepoznati. Tako nam je jedna njegova koleginica objasnila kako da dođemo do njih.

- Idite na glavni ulaz iz Njegoševe, pa levo - rekla nam je ljubazna prodavačica.

Red ispred ribarnice uverio nas je da smo na pravom mestu, a natpis "sveža riba" da je reč o proizvodima visokog kvaliteta.

Dočekao nas je nasmejani Vedran Todorović, menadžer ribarnice, radnik iza frižidera i jedan od tvoraca ove ideje.

- Zajedno sa ujakom otvorio sam ribarnicu. Jednog dana došla nam je jedna baka, zagledala je proizvode i ništa nije kupila. Ujak je prepoznao da nema novca i rekao je da joj dam ribu besplatno. I tako je sve počelo. Pitao me je da li smatram da to treba da nam bude praksa, a ja sam se složio - priča Vedran za 24sedam.

Akciju su pokrenuli pre mesec dana, a planiraju da traje koliko i ribarnica.

- Već mnogo ljudi se javilo za obrok, mahom su to bake i deke, jer penzije su im male, i to je neki glavni razlog zašto dolaze - dodaje on.

Ne krije da je ponekad teško, ali viši cilj uvek prevlada.

- Mnoge je sramota da pitaju, ali mi prepoznamo da nemaju para. Bude ponekad i teško gledati, jer deke i bake pitaju sa suzama u očima, ali na kraju vam bude drago što možete da pomognete.

- Prodajemo morsku ribu, imamo stalnu klijentelu i možemo da priuštimo da pomognemo nekome - pojašnjava Vedran.

Pohvaljuju, ali ne slede primer

U početku niko nije obraćao pažnju na još jednu ribarnicu na pijaci, ali od kada su pokrenuli akciju svi su čuli za dvojac koji vraća osmeh na lice Beograđanima. Ipak, niko im se još uvek nije pridružio.

Mali gest za veliku ljudskost

Sugrađane je u novembru prošle godine oduševio i gest Zemunca Dragana Trifunovića, koji je na ogradu svoje kuće zakačio kese pune voća uz natpis: "Besplatne smokve, poslužite se."

Njegova akcija trajala je nedeljama, a malo je reći da su svi bili oduševljeni ovim gestom, ali i iznenađeni Draganovom darežljivošću, koja se, nažalost, danas retko viđa.

- Nažalost, još niko nije počeo da sledi naš primer na pijaci. Ne mora svako, ali onaj ko može, trebalo bi. To je mali gest, a ljudima znači - objašnjava Vedran.

- Lep je osećaj kada možeš nekome da pomogneš - zaključuje on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike