Položeni venci povodom 23. godišnjice NATO agresije: "Zašto je 16 radnika RTS-a moralo da strada radeći svoj posao?"

24.03.2022

10:44

0

Želimo da se ovo nikome nikada ne dogodi - rekao je Mladenović

Položeni venci povodom 23. godišnjice NATO agresije: "Zašto je 16 radnika RTS-a moralo da strada radeći svoj posao?"
e49345483959363d0bb3b51dfe5c199c_9075704490 - Copyright Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas cveće na spomenik "Zašto?" u Tašmajdanskom parku radnicima Radio-televizije Srbije nastradalim tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Vence su položili članovi porodica, kolege i prijatelji poginulih radnika i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

Mladenović je ovom prilikom izjavio da je 24. mart datum koga se sećamo sa velikom tugom i kada odajemo poštu onima koji su stradali tokom NATO agresije 1999. godine. 

Beoinfo
 

- Na ovom mestu kod Radio televizije Srbije pitamo se svake godine zašto? Zašto je 16 divnih ljudi moralo da strada radeći svoj posao i ne ugrožavajući nikoga. Tada je rečeno da su oni bili kolateralna šteta i da je zgrada RTS-a bila legitimni cilj. Ono što je usledilo nakon 24. marta 1999. godine jeste 78 dana bombardovanja, ne samo vojnih ciljeva nego i civilnih. Bombardovani su putevi, bolnice, mostovi, porušena je i infrastruktura u vrednosti na desetine milijardi dolara. Imali smo više od dve i po hiljade poginulih, desetine hiljada ranjenih i sve ono što je ostalo posle tih dana bombardovanja je katastrofa od koje se i danas oporavljamo - rekao je Mladenović.

On je dodao da se infrastrukture obnavljaju, zgrade se popravljaju i grade nove, ali da se životi ne mogu vratiti. 

- Okupljajući se na ovom mestu i pitajući se zašto, želimo da se ovo nikome nikada ne dogodi. Svedoci smo da se takve stvari i danas dešavaju i to nedaleko od nas. Još više nas boli licemeran stav i ono što izjavljuju predstavnici NATO-a da je njihova akcija „Milosrdni anđeo” bila opravdana jer je sprečavala genocid. Suština je u tome da su imali nameru da otcepe deo teritorije suverene i samostalne države i da su u tome delimično uspeli. Uspeli su da tamo lociraju svoje snage i da već 23 godine drže tu teritoriju države Srbije. Nijedno stradanje čoveka nije opravdano kada imate takvu vrstu agresije koja se nama desila pre 23 godine. Uz poštu i sećanje na sve stradale tokom 78 dana NATO agresije i ove godine poruka je da se ovo nikome nikada više ne desi - kazao je Mladenović.

Beoinfo
 

U ime porodica poginulih radnika RTS-a, Miroslav Medić je istakao da se 24. marta sećamo kao dana kada je počelo zločinačko bombardovanje naše zemlje. 

- Mesec dana posle 24. marta bombardovana je i zgrada RTS-a. Tada je poginulo šesnaestoro naše braće, rođaka, prijatelja i kolega. Razorena je zgrada iako su znali da u njoj svake noći ima između 150 i 160 ljudi. I danas se pitamo kao i pre 23 godine zašto je to moralo da se desi - rekao je Medić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike