Od "Oka sokolovog" nijedan vozač više ne može da se sakrije: Izašao novi spisak ulica, proveravaju svaki ćošak Beograda (MAPA)

22.03.2022

07:20

0

Sistem "krstari" već godinu i po dana prestoničkim ulicama, a kazne se pišu

Od "Oka sokolovog" nijedan vozač više ne može da se sakrije: Izašao novi spisak ulica, proveravaju svaki ćošak Beograda (MAPA)
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

"Oko sokolovo" više od godinu i po dana "krstari" beogradskim ulicama i vrši nadzor 24 časa, fotografišući i automatski prijavljujući vozače koji nesavesno parkiraju u žutim traka, na pešačkim prelazima, autobuskim stajalištima, šinama, trotoaru.

U početku ovim sistemom nije bio pokriven svaki "ćošak" Beograda, ali se to, u međuvremenu, desilo iako veliki broj vozača to još uvek ne zna.

Printscreen/ Grad Beograd
 

Tako su neki navikli da upale sva četiri migavca i zaustave se na nekoliko minuta da iskoče do pekare ili obližnje prodavnice, ne sluteći da će baš u tom momentu  "Oko sokolovo" da naiđe i snimi ih.

Spisak pokrivenih ulica je u odnosu na ranije proširen, kontrola je pooštrena, a sada su ulice u kojima "Oko sokolovo" elektronski kontroliše parkiranje brojnije. Kompletan spisak možete pročitati OVDE.

S druge strane, oni "snalažljiviji" vozači su pokušavali na razne načine da prevare sistem, pa tako na registarske tablice postavljaju maske, papire, kartone i lišće...

Prema poslednjim podacima, Komunalni milicionari su od početka ove godine zbog ovih slučajeva izdali 293 prekršajna naloga, fotografisali 373 vozila i izdali 70 rešenja o uklanjanju nepropisno parkiranih vozila, kojima su vozači "stručno" pokušali da sakriju tablice.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić za 24sedam kaže da u prestonici saobraćaj, a pogotovo parkiranje, funkcioniše po principu "jedan bezobrazluk vuče za sobom drugi".

- Može se reći da je uvođenje sistema uticalo, u nekoj meri, na smanjenje broja onih koji se bezobzirno parkiraju. Parking-mesta, kao što znamo, manjka, te se građani "dovijaju" na različite načine. S druge strane, ne može sa sigurnošću tvrditi koliko je sam sistem funkcionalan, kao i da i on ne napravi određene greške i propuste - naglasio je on.

"Ko prvi parkingu..."

S druge strane, a s obzirom na to da je manjak parking-mesta postao svakodnevica u svim delovima prestonice, brojni stanari koji žive u zgradama, ali i oni u kućama, moraju da se dovijaju na razne načine. Tako na trotoarima često možemo videti postavljene grede, cigle, stolice, prazne gajbe, pa čak i flaše s vodom.

Kako funkcioniše?

Vozila "Oka sokolovog" su opremljena specijalnom nadogradnjom koju čini elektronski sistem za očitavanje i prepoznavanje registarskih tablica. Kada očita registarsku tablicu automobila koji je nepropisno parkiran, automatski se vrši provera da li je vozač platio ili nije parkiranje.

Ukoliko vozilo nije propisno parkirano ili parkiranje nije plaćeno, sistem po izvršenoj proveri, sam "piše kaznu" vlasniku vozila.

Skenirajući položaj parkiranog vozila, sistem analizira brojeve njihovih registarskih tablica, pa zatim te podatke povezuje sa zonom naplate parkinga, GPS lokacijom automobila i trenutnim vremenom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U slučajevima kada ne može da se očita registarska oznaka na tablici, softer signalizira da je tablica na datoj lokaciji neočitana, posle čega kontrolor izlazi iz vozila i ručno očitava podatke.

Kada je ceo proces provere obavljen i sistem dobije potvrdu da je određeno vozilo nepropisno parkirano ili da parkiranje na određenoj lokaciji nije plaćeno, kazna se vlasniku šalje na kućnu adresu.

Pored toga što će kažnjeni vozač iz svog poštanskog sandučeta moći da sazna da je načinio prekršaj, ukoliko na to i sam ranije posumnja, može da izvrši porveru i na sajtu "Parking servisa".

Sistemi poput "Oka sokolovog" koji vrše mobilni sistem nadzora parkiranja postoje i u drugim svetskim metropolama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike