Ekocid u Beogradu: Bahati građani seku zdravo drveće zbog ogreva, parkinga i veće bašte kafića!

10.03.2022

18:15

0

Kako su za 24sedam istakli u JKP "Zelenilo Beograd", uklanjanje stabala se sprovodi samo kao krajnja mera

Ekocid u Beogradu: Bahati građani seku zdravo drveće zbog ogreva, parkinga i veće bašte kafića!
seča šuma - Copyright 24sedam

Zarad veće bašte svog ugostiteljskog objekta, novog parkinga ili zimi za ogrev, pojedinci su spremni na bahatost, tačnije, da izvrše ekocid i poseku drveće. Uprkos brojnim apelima JKP "Zelenilo Beograd" da je seča zdravih stabala strogo zabranjena!

Čak i pored brojnih apela nadležnog preduzeća za očuvanje zelenih oaza u Beogradu, pojedini sugrađani vrlo često znaju da se "izmigolje" iz reči propisanog zakona i unište drvorede koji krase određeni deo prestonice.

Profimedia
 

Kako su i ranije naveli za 24sedam u sistemu održavanja JKP "Zelenilo Beograd", uklanjanje drveća se sprovodi samo kao krajnja mera, i to u slučajevima kada su stabla suva, obolela, nebezbedna ili ugrožavaju građane, instalacije i imovinu.

Takođe, procenu o zdravstvenom stanju stabala donose stručnjaci "Zelenila".

- Odlukom o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina, predviđeno je da je preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno da sa javne zelene površine, prema godišnjem programu, uklanja stabla ili delove stabala koja su suva, obolela, fiziološki prezrela, sa aspekta bezbednosti kritična (stabla u procesu izvaljivanja, rizično nagnuta, visoko izrasle krošnje i sl.), oštećena od elementarnih nepogoda, saobraćajnog udesa i sl., kao i da primenjuju redovne mere nege - objasnili su za 24sedam u "Zelenilu".

Proširenje bašte

Početkom sedmice, na makiškoj strani Ade Ciganlije posečena su tri stabla i topola visoka petnaestak metara, koja već godinama unazad krasi taj deo grada.

Zbog "masakra" koji je izvršen, sugrađani su se pitali ko je odgovoran, kao i da li jeto još jedna bahatost ugostitelja, kako bi na tom mestu napravio baštu.

U JP "Ada Ciganlija" rekli su za 24sedam da su nakon incidenta odmah o tome obavestili policiju. 

- Nakon uočavanja nelegalne seče, dežurno obezbeđenje prijavilo je slučaj PS Čukarica. S obzirom na to da nemamo informaciju ko je to uradio, istraga je prepuštena policiji. Takođe, slučaj je prijavljen i Upravi za šume Republike Srbije - rekli su za 24sedam predstavnici JP "Ada Ciganlija".

Takođe, oni dodaju da je podneta prijava nadležnim organima.

Da se bilbord bolje vidi

Početkom novembra prošle godine tri stabla bora bespravno su posečena na Kosančićevom vencu, tačnije u Parku nesvrstanih zemalja.

Kako su svedočili sugrađani tog dela grada, stabla su posečena da bi se bilbord, koji se nalazi odmah iznad Brankovog mosta, bolje video.

Privatna arhiva
 

- Jednog jutra samo smo videli da krošnji nema. Čak se i vlasnik kafeterije koja se tu nalazi zaprepastio kada je video da je drveće posečeno - rekli su oni tada za 24sedam

U JKP "Zelenilo Beograd" tada su rekli za naš portal da je taj potez iznad Brankovog mosta  obuhvaćen programom redovnog održavanja njihovog preduzeća.

- Naše preduzeće je sačinilo prijavu za uništavanje zelenila i uputilo je na dalju proceduru nadležnim organima - podvukli su zaposleni iz "Zelenila". 

Zbog automobila gostiju

Drvored na parkingu ispred jednog beogradskog hotela, koji se nalazi u Ustaničkoj ulici, bespravno je posečen u novembru 2020. godine, a kako su sugrađani koji su svedočili tom prizoru rekli, najverovatnije je to počinjeno jer im smeta “lišće koje pada na automobile gostiju”.

24sedam
 

Tada je, kako je 24sedam i pisao, JKP "Gradsko zelenilo" utvrdilo da drveće nije bilo ni staro, ni trulo, što je moglo da se uoči i na odsečenom panju.

Iz "Zelenila" su tada naveli da ta površina, gde je isečeno drveće, nije u sistemu njihovog održavanja, te da proceduru u vezi s prijavom nelegalne seče ne sprovodi to preduzeće, već nadležni organi.

Drakonske kazne

Za bespravnu seču drveća predviđene su i drakonske kazne, koje se razlikuju u odnosu na to koje lice je počinilo delo. Tako, ukoliko je u pitanju pravno lice, odnosno privredni prestup, kazne se kreću u iznosu od 300.000 do 3.000.000 dinara, za preduzetnike od 100.000 do 500.000, a za fizička lica od 10.000 do 100.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike