Ispeku ćevape i paprike ispred zgrade, pa "okrenu" prasence na Savskom keju! Pogledajte šta sve Beograđani "spremaju" na javnim mestima

09.03.2022

07:15

0

Paljenje vatre na javnim mestima je zabranjeno, a kazna je 10.000 dinara

Ispeku ćevape i paprike ispred zgrade, pa "okrenu" prasence na Savskom keju! Pogledajte šta sve Beograđani "spremaju" na javnim mestima
profimedia-0104218354 - Copyright Profimedia

Na društvenim mrežama nedavno se pojavila fotografija na kojoj se vidi jedan stariji sugrađanin kako peče prase ni manje ni više nego na Savskom keju. Ova fotografija podelila je Beograđane na one koji ne vide ništa loše u maherskom potezu ovog gospodina, dok su drugi šokirani i puni osuda.

Novinari portal 24sedam kontaktirali su s nadležnim gradskim službama kako bi saznali da li građani smeju da peku prasiće, paprike ili rakiju na javnim ili zelenim gradskim površinama.

- U članu 34. propisano je da, radi održavanja i zaštite čistoće, na javnim površinama, pored ostalog, nije dozvoljeno paliti vatru. Licu koje komunalni milicionar zatekne u prekršaju izdaje se prekršajni nalog sa novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara - objašnjavaju za 24sedam u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije.

Takođe, većim kaznama za isti prekršaj biće sankcionisani oni građani koji budu palili vatru na zelenim površinama.

Naime, kako navode iz Sekretarijata, paljenje vatre kao prekršaj propisan je i Odlukom o uređivanju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina.

- Paljenje vatre na zelenim površinama je zabranjeno, a lica koja se ne pridržavaju navedene odredbe podležu prekršajnom kažnjavanju. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna od 50.000 dinara za preduzeće ili drugo pravno lice. Kaznom od 10.000 dinara biće sankcionisano odgovorno lice u preduzeću i u drugom pravnom licu, dok će sa 30.000 biti kažnjen preduzetnik. Za fizičko lice propisana je kazna u iznosu od 25.000 dinara - objasnili su za 24sedam u Sekretarijatu.

To znači da će oni sugrađani koji budu pekli prase, paprike ili rakiju na javnim površinama biti sankcionisani kaznom od 10.000 dianra, dok će oni koji to budu radili na zelenim površinama morati da plate 25.000 dinara.

Takođe, komunalni milicionari vrše i kontrolu poštovanja Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda kojom se uređuju opšta pravila kućnog reda u zgradama na teritoriji prestonice.

- Članom 10. stav 2. navedene odluke, u posebnim delovima zgrade zabranjena je upotreba otvorenog plamena, zbog neposredne opasnosti od požara. Za prekršaj iz ovog člana propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 25.000 dinara - kažu u Sekretarijatu.

Tokom 2021. evidentirane 74 prijave građana

Uvidom u evidenciju utvrđeno je da je Sekretarijat za poslove komunalne milicije u toku 2021. godine zbog narušavanja komunalnog reda iz navedenih odluka evidentirao ukupno 74 prijave građana.

- Od navedenog broja devet prijava je bilo zbog pečenja paprika, 26 zbog paljenja roštilja i 39 zbog paljenja granja i lišća. U prva dva meseca 2022. godine evidentirano je ukupno 12 prijava građana zbog paljenja vatre na javnoj površini, i to četiri prijave zbog roštilja i osam zbog paljenja granja i lišća - navode iz Sekretarijata.

Profimedia
 

Prijave za narušavanje komunalnog reda, odnosno postupanja suprotno odredbama odluka Grada, radi efikasnijeg i pravovremenog postupanja komunalnih milicionara, u trenutku narušavanja, mogu se uputiti Sekretarijatu za poslove komunalne milicije grada Beograda telefonskim putem na broj 0800 110 011, koji je otvoren za građane 24 sata dnevno svakog radnog dana, vikendom i u dane državnih i verskih praznika, po kojima će komunalni milicionari u skladu sa svojim ovlašćenjima postupiti u najkraćem mogućem roku i u skladu sa zatečenim stanjem preduzimati mere za koje su ovlašćeni.

Kod Vukovog spomenika pekli vola

Krajem jula prošle godine radnici na gradilištu na uglu Golsvordijeve ulice i Bulevara kralja Aleksandra kod Vukovog spomenika su u ranim jutarnjim satima počeli da prave - gozbu.

Naime, oni su došli na ideju da nasred trotoara ispeku vola.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike